Les 74 – V&A – Voor dit leven en de volgende  

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik ben 73 jaar oud en ik leef alleen, dus ik dacht dat ik tijd genoeg zou hebben om te leren mediteren, maar mij werd vertelt dat het een leven kan duren om de gelukzaligheid te bereiken die mensen die mediteren nastreven, en ik heb niet meer zoveel tijd om te leven. Heb je enige suggesties?

Antwoord: Het is erg inspirerend dat je het beste wilt maken, spiritueel gesproken, van de tijd die je nog hebt. De rest van ons zouden er ook zo in moeten staan, ongeacht de leeftijd.

Ja, er wordt gezegd dat het lang duurt. Maar het is iets relatiefs. In de Bhagavad Gita, het grote Indiase geschrift, wordt gezegd dat één duik in het oneindige toekomstige levens van wereldse worstelingen uitwist. Dus of we nu 23 of 73 zijn, als we kunnen starten met het ons onderdompelen in zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, zal er grote vooruitgang zijn. Als je in dit idee de mogelijkheid van reïncarnatie openhoudt, kan dat een grote motivator zijn. Weet je, het is een vorm van bhakti. We hebben spiritueel gezien allemaal veel om voor te werken, onafhankelijk van hoe jong of oud we zijn. Niemand zou het een minuut moeten uitstellen.

Een ding kan ik je met zekerheid zeggen. Wat je nu bereikt in je spirituele beoefening zal niet verloren gaan. Later zal je het weer oppakken waar je gebleven was en ergens anders verdergaan, voortgaand op je reis naar verlichting. Dit heb ik niet alleen gehoord en gelezen van iedere heilige die ik gedurende de velen jaren ben tegengekomen, het is ook mijn eigen directe ervaring. Ik werd geboren terwijl ik spirituele beoefening deed. Waarom? Het moest ergens vandaan komen. Misschien was ik in het verleden een 73 jarige oude man die zich bezig hield met spirituele beoefening. Wie zal het zeggen? Wat ik weet is dat ik geboren werd met dit alles zingend in me. Het feit dat je geïnteresseerd bent geeft aan dat jij in spirituele beoefening ook niet nieuw bent. We zijn hier allemaal al eerder geweest. Wat we nu doen in onze beoefening brengt ons dichter bij verlichting. Het zal niet verloren gaan.

Als je verder komt in de lessen dan zal je merken dat de dingen wat agressiever worden qua beoefening. Het wordt niet aangeraden om alles te doen wat hier beschikbaar is, niet op jouw leeftijd. Te veel stress en spanning. Agressieve yoga is voor de jongeren. Maar er is nog genoeg dat je kunt doen. Tweemaal per dag meditatie is het beste fundament. Dat alleen al kan grootse dingen volbrengen. Het is, zoals hierboven genoemd, dagelijks onderdompelen in het oneindige. Wat lichte wervelkolomademhaling voor de meditatie kan helpen, en misschien wat dagelijkse yogahoudingen als je dat wilt en kan. Er zijn bijna overal yoga (houdingen) lessen beschikbaar voor senioren. Deze drie dingen zijn meer dan genoeg. Als er enig ongemak is met pranayama (of wat dan ook), verminder of stop gelijk. Kijk of je een stabiele en comfortabele routine kan vinden. Het belangrijkste is om een gemakkelijke dagelijkse routine te hebben zonder spanning in de oefeningen. Dan, als je dat iedere dag doet, weet je dat je een grote bijdrage levert aan de toekomst in zowel dit leven, als de volgende.

Ik ben vereerd door je aanwezigheid hier. Ik ben vereerd door ieders aanwezigheid hier. Het is iets heiligs voor me. Heel erg bedankt.

Ik wens dat iedereen op aarde hier zou kunnen zijn. Niet voor mijn bestwil, maar in het belang van al het oprechte verlangen dat daarbuiten aanwezig is.

De guru is in je.