Les 76 – Siddhi’s – zijn de vermogens echt?

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Zijn de befaamde vermogens echt in jouw ervaring? Als ze echt zijn, kunnen deze oefeningen er dan toe leiden om ze te ervaren? Ik ken vele leraren die waarschuwen dat ze maar een afleiding zijn en een valkuil voor het ego, maar voor mij zou het bewijs zijn dat het menselijke vermogen verder gaat dan wat we geleerd hebben.

Antwoord: Kom je uit Missouri, de “laat het me maar zien” staat? Ik maak maar een grapje.

Het is een goede vraag.

Als je het nieuwe testament gelooft, en talloze andere verklaringen, dan zijn de vermogens echt. Maar ik zal niet binnenkort voor je door de lucht vliegen of door muren lopen. Ook zal ik niet de 5000 voeden, of doden laten opstaan uit de dood. Er is van hieruit geen claim op de guru status, daarom hoef ik niets van dit alles te doen. Ik ben maar een hele gewone vent net als ieder ander.

Het is belangrijk om op te merken dat wij gewone mensen een constante wonderbaarlijke ervaring kunnen ontwikkelen in ons dagelijkse leven.

Zoals je misschien weet, wordt in Patanjali’s “Yoga Sutras”, een procedure die bekent staat als “samyama” aangeduid als de bron van siddhi’s. Samyama is het systematisch initiëren van bepaalde intenties in zuiver gelukzaligheidsbewustzijn. Maar samyama wordt niet gedaan voor de siddhi’s. Het wordt gedaan voor de zuivering die het op gang brengt in het zenuwstelsel op weg naar siddhi’s. Samyama is een spirituele oefening die geïntegreerd kan worden met alle andere oefeningen die we bespreken. De belangrijkste effecten van samyama zijn het bewegen van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en steeds groter wordende extase zowel in als buiten het lichaam. Samyama is een uitbreiding van al het andere wat we doen in de gevorderde yoga oefeningen. Het is genoemd in de allereerste les, in de lijst met zaken die we zouden behandelen, daar zeiden we dat we “op een krachtige wijze het stille innerlijke bewustzijn naar buiten toe zullen cultiveren”. Dit is samyama.

We zullen over een aantal maanden met samyama beginnen. Het zal een verdere uitbreiding zijn van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en goddelijke extase, niet om siddhi’s te manifesteren, maar om op een natuurlijke manier in die richting te bewegen. Tegen de tijd dat de siddhi’s komen, zullen we er dan nog belang aan hechten? Het leven zal voor die tijd allang een permanente extatische gelukzaligheid zijn. Dat is pas een echt wonder.

Ik begrijp je vraag en waarom je de vraag stelt. Neem je genoegen met zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en eindeloze extase? Dat kunnen we in overvloed hebben als we de inspanning ervoor willen leveren. Dat is waar deze lessen over gaan. Je kan de weg naar siddhi’s opgaan door te starten met de gevorderde yoga oefeningen. Maar waarschijnlijk zal je er niet erg aan gehecht zijn op het moment dat je ze verkrijgt. Het ego zal allang samengesmolten zijn met het oneindige.

De guru is in je.