Les 79 – V&A – Mantra aandachtspunten

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik heb dit uitgeprobeerd, en de mantra verandert in iets minder scherps in mijn geest, iets wat meer lijkt op AHHHHH MMMMMMMM.. en het lijkt natuurlijk te werken op het ritme van de in- en uitademing.. zonder het bewust zo te doen. Soms komt er ook betekenis bij de mantra.

Dit is een merkwaardig experiment voor me. Ik ben niet nieuw met mantra meditaties, ik heb vele jaren verschillende soorten meditaties gedaan. Ik heb nooit veel ervaren. Er is me vertelt dat dit te wijdden is aan “slechte karma’s”. Je opmerkingen zouden welkom zijn.

Antwoord: Het is ok dat de mantra verandert, langer wordt, korter wordt etc. als dat het op een natuurlijke manier doet tijdens de meditatie. Als er betekenis bijkomt is dat ook ok. We geven alleen gemakkelijk de voorkeur aan de procedure. We komen altijd gemakkelijk weer terug naar de oorspronkelijke I AM. Maar daar is een manier voor die al in de lessen is genoemd. Je bent misschien erg gesetteld en de mantra heeft een erg onheldere uitspraak, erg vaag. We zullen weten dat het het is, en daar komen we naar terug, zonder een heldere uitspraak te forceren als het van nature vaag is. Het is het gemakkelijkste niveau om naar terug te keren, want dat was ook waar onze aandacht vertrok. Zo beginnen we een diepere ronde door op die manier terug te komen, terugkomen naar daar waar het is, in plaats van een heldere uitspraak te forceren.

Herinner je dat het keer op keer kwijtraken van de mantra het spel is. We kunnen het niet bewust kwijtraken. Het gaat uit zichzelf. Dit is het natuurlijke vermogen van de mind om stil te worden. We blijven de juiste omstandigheden scheppen met de procedure voor het gebruik van de mantra. De geest doet de rest. In het begin is de ervaring van een verstillende geest en zenuwstelsel misschien subtiel – een beetje stilte, wat vredige gevoelens, wat ontspanning. Dat nemen we vervolgens mee in de activiteiten na de meditatie. Langzaamaan worden het diepgaande gevoelens van diepe gelukzaligheid in meditatie. Dit is zuiver gelukzaligheidsbewustzijn dat opkomt in ons zenuwstelsel. En dat gaat ook met ons mee de activiteiten in. Dit is het pad.

Wat betreft de adem, als je merkt dat de mantra met de adem samengaat, verkies simpelweg de procedure voor het gebruik van de mantra. Probeer het adembewustzijn niet te verdringen of er aan vast te houden. Ga er mee om zoals met gedachten die opkomen. Zoals in de voorgaande lessen gedetailleerd is beschreven, verdeelt het de geest als je probeert met je aandacht zowel bij de mantra als bij de adem te zijn, en haalt je weg bij de effectiviteit van eenvoudige meditatie. Als het ontstaat, ok, maar het moet niet bewust gedaan worden als een tweeledige oefening. Dat is niet de aanpak in deze lessen.

Misschien kunnen sommigen van de andere gevorderde yoga oefeningen, als toevoeging op de meditatie, je helpen openen. Al het karma zal uiteindelijk oplossen. Geen enkele effectieve oefening die je doet om het oneindige te bereiken gaat verloren. Je hebt duidelijk een krachtige bhakti, waarom zou je anders al deze jaren mediteren? De sluier zal zich openen, en wat je daar zal aantreffen zal goed zijn. In de loop der tijd, zal je goddelijke innerlijke zal bloeien aan de buitenzijde.

De guru is in je.