Les 80 – V&A – Fitness en yoga

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: wat is de relatie tussen fysieke fitness en yoga? Ik zou denken dat het opbouwen van spieren wat zo populair is, niet goed samengaat.

Antwoord: er zijn veel definities van fitness. Zoals ze zeggen “schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer”.

Voor spirituele doeleinden, betekent fitness het lichaam in goede spierspanning houden en zowel intern als extern flexibel, wat gedaan kan worden door dagelijks wandelen of andere lichte aerobe oefeningen, lichte gymnastiek en isometrische oefeningen voor alle spiergroepen en, natuurlijk, yoga asana’s. Iets zoals tai chi is ook goed, wat een goede verbinding opbouwt tussen het fysieke en de spirituele dimensies op een grondende manier.

Klik hier (Engelstalige link naar AYP PLUS) voor uitleg over de AYP aerobe en spieroefeningen.

Voor de bodybuilder (of iedere andere fysiek georiënteerde atleet) is dat niet genoeg. Hij of zij zal veel meer willen doen met de spieren. De oefeningen zullen op het doel gericht moeten zijn.

Voor spirituele beoefening zijn de bovengenoemde dingen goed genoeg. Voor andere definities van fitness zal het anders zijn.

Trouwens, er is geen regel die zegt dat een bodybuilder of ander soort atleet geen yogi of yogini kan worden. Er is niets dat zegt dat je niet beiden kunt doen als je dat wilt. De vraag is waar je interesse ligt. Ik geloof in vrije keuze en in het persoonlijk verantwoordelijkheid nemen voor het leven. Ik probeer dat idee voorop te laten staan in de lessen.

Dat is waarom iedere les eindigt met,

De guru is in je.