Les 81 – Te snel vooruit gaan?

Vraag: Allereerst wil ik je bedanken voor je lessen! Door middel van je lessen voel ik daadwerkelijk het proces van yoga, de schoonheid van alles. Mijn vraag ten aanzien van sambhavi is dat mijn ogen zeer doen en dat ik in mijn derde oog een doffe pijn ervaar. Doe ik te hard mijn best? Is dit een natuurlijke kundalini activiteit? Naast de wervelkolomademhaling ben ik ook aan de slag gegaan met je opmerkingen ten aanzien van Shiva die van zijn kont af moet komen en visualiseer ik dat Shiva op de uitademing omlaag gaat om Shakti te ontmoeten en dat Shakti op de inademing omhoog komt om Shiva te ontmoeten. Meestal laat ik ze op de in- en uitademing een korte pauze samenblijven, vermengen. Ik merk ook dat ik nu vaker afgeleid word – komt dat doordat mijn dwaze kleine ego een kleine goddelijke romance ziet ontstaan? Nogmaals bedankt voor je lessen. Iedere dag weer kijk ik er naar uit, en ik ben religieus in het doen van mijn beoefening. Bedankt … PS – is het goed dat ik mijn meditatie deel langer doe dan de aanbevolen 20 minuten – soms doe ik het 45 minuten of langer, afhankelijk van wanneer ik weer uit de eenheid wil komen – want zo stel ik het mij voor – eenheid met mijn ziel, de voeding van de ziel toelatend.

Antwoord: Je doet het uitstekend. Het is prachtig.
Ongemak rond het derde oog (of waar dan ook) kan betekenen dat de beoefening een beetje te geforceerd gaat. Het kan ook betekenen dat de kundalini er door heen wil drukken. Het kan ook beiden tegelijkertijd zijn. En je weet wat je dan moet doen, toch? Teruggaan in de beoefening naar een comfortabeler niveau. Wanneer de excessieve symptomen aanhouden, lees dan de les over kundalini disbalans en remedies en ontdek daar de verschillende mogelijkheden. Zet niet te hard door totdat je weer stabiliteit gevonden hebt. Je bent een spirituele atleet in training. Je moet geleidelijk aan opbouwen. Dat is de beste aanpak.

Ja, ik denk dat je je eigen vraag over de visualisatie van de romance tussen Shiva en Shakti in de wervelkolomademhaling beantwoord hebt. Het is een teveel mengen van bhakti in de eigenlijk hele simpele procedure van de wervelkolomademhaling. Het verdeelt de aandacht ook. Hetzelfde geldt voor het doen van lange meditaties voor de “ervaringen”. Onthoud dat we deze oefeningen doen voor het resultaat buiten in het dagelijks leven. We verzetten bergen obstructies van binnen, die we mogelijk niet zien als we in een extatische dagdroom verblijven. Deze enthousiaste aanpak van meer en meer beoefening kan bijdragen aan disbalans van kundalini, terwijl tegelijkertijd de doeltreffendheid van de beoefening vermindert. Wees dus systematisch in je beoefening. De richtlijnen zijn er voor een goede reden.

IJs is erg lekker, maar is 7,5 liter in één keer eten ook lekker?

Al deze oefeningen zijn erg krachtig, helemaal als ze geïntegreerd worden op de manier zoals wij het doen, en ze moeten gemakkelijk en precies gedaan worden. Als je de neiging voelt opkomen om de tijd van je beoefening te verlengen, doe het dan heel voorzichtig zodat je kunt zien wat er gebeurt bij elke stap. Jezelf limiteren om niet meer dan vijf minuten van iets toe te voegen in een maand is een redelijke aanpak. En zelfs dan nog zou je je in een onstabiele situatie kunnen begeven. Gebruik dus je gezonde verstand. Als activiteit buiten de beoefening om soepel verloopt, dan doe je het goed. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat je teveel forceert of het te lang doet. Kies voor zekerheid en blijf actief in je normale dagelijks leven. Dat is hier net zo goed een onderdeel van, als de beoefening. Activiteit stabiliseert het gelukzaligheidsbewustzijn en de goddelijke extase die we opdoen in de beoefening.

Je doet het geweldig, zoals het spreekwoordelijke kind in de snoepwinkel. Jij bent precies het soort persoon waarvoor deze lessen ontworpen zijn. Het is heel enerverend. Alsjeblieft ga verantwoordelijk om met het toepassen van de kennis, dan zullen we beiden blij zijn dat dit alles onthuld wordt.

De guru is in je.