Les 92 – De ster

Vraag: Sinds de laatste tien jaar mediteer ik. Ik zou zeggen dat ik er nooit echt goed in ben geweest. Ik voelde dit zo omdat ik snel afgeleid was door gedachten tijdens de meditatie. Met dat in gedachten was het lukraak of ik wel of niet mediteerde. Met andere woorden, het was geen dagelijkse beoefening. Meer 3-4 keer per week.

Voordat ik me aansloot bij deze groep, is me uitgelegd hoe ik yoni mudra moet doen. Ik deed het niet helemaal goed maar de eerste twee keren zag ik een prachtige cirkel met een ster in het midden. Ik wist toen nog niet dat dat iets was wat kon gebeuren na het doen van yoni mudra. Een paar dagen nadat ik dit had ervaren, ontving ik met de post een flyer van de Self Realisation Fellowship, en op de flyer stond exact wat ik gezien had. Ik heb het daarna niet meer gezien zelfs niet met yoni mudra.

Dan weer naar het nu. Ik ben lid geworden van je groep. Ik vind het erg prettig dat de gedachten die komen oké zijn. Gewoon doorgaan en terug naar de mantra. Ik had het gevoel dat ik het voorheen misschien ook wel goed deed maar dat alleen mijn verwachting niet klopte. Ik heb mezelf verplicht om twee keer per dag de beoefening te doen. Ik wilde de “tijdslijn” in gedachten houden zodat ik er niet te snel door heen zou gaan. Daarom heb ik de gevorderde technieken langzaam toegevoegd. Ik heb niet echt een versnelling van kundalini gehad zoals sommigen, maar ik besloot om te blijven oefenen.

Vanmorgen probeerde ik voor de eerste keer yoni mudra sinds ik lid geworden ben van je groep. Zodra ik startte zag ik een heleboel lichten. Ik bleef kijken en doorgaan met yoni mudra. Toen kwamen de cirkels met de ster in het midden. Er was een heldere cirkel met daarin een donkere cirkel. In het midden was de ster. De ster kwam langzaam op en verdween weer langzaam. Ik wilde niet dat het weer weg zou gaan. Vervolgens ging ik mijn meditatie in en toe verdween het.

Mijn vraag is, wat is die ster eigenlijk? Waarom wil ik het zo graag zien terwijl ik niet eens weet wat het betekent? Ik weet dat het onderdeel is van het proces maar niet hoe en waarom. Zal ik het ooit ook tijdens de meditatie gaan zien of alleen in yoni mudra. Wat maakte dat het ontstond in yoni mudra? Moet ik iets met de ster doen?

Antwoord: De eenvoudige meditatie procedure vind gedachten helemaal niet erg, of wat dan ook. Het is de kunst van zachtaardige overreding, waarin we de mantra laten verfijnen naar zuiver gelukzaligheidsbewustzijn. De mind zal gemakkelijk tot stilte komen wanneer we stoppen met het vechten met gedachten. En we op de diepere lagen op natuurlijke wijze de voorkeur geven aan de mantra waar we bewust worden dat we afgedwaald zijn. Dit is de weg naar binnen.

Over het zien van de ster, het is een natuurlijk gevolg van het zuiveren van de sushumna (wervelkolomzenuw) en het openen van het derde oog. In de les over yoni mudra kumbhaka werd genoemd dat vroeg of laat de aandacht naar buiten getrokken zal worden voorbij het punt tussen de wenkbrauwen. Dit is een uitbreiding van de sushumna voorbij het lichaam. Aan het einde van de sushumna zijn oneindige sferen van helder wit licht. Deze worden in het begin als eerste waargenomen als een heldere ster. De kleuren die de ster omringen zijn de binnenzijde van de sushumna. Je kijkt van binnenuit naar buiten, je ziet dus de binnenkant van de sushumna in je lichaam, en het einde van de sushumna in de verte, als een ster. Je kijkt door de tunnel van sushumna, waarbij je, zoals ze dat zeggen, “licht aan het einde van de tunnel” ziet. In de tunnel zijn we letterlijk een regenboog van licht, beginnend met donkerrood en eindigend met blauw en violet aan het uiteinde. Je hebt de uitdrukking wel gehoord, “Ze heeft een hart van goud.” Nou, we hebben allemaal een hart van goud. Er is alleen wat schoonmaak nodig om het te kunnen zien. Dat is de buitenste ring die je hebt gezien.

Een van de meest mooie en beeldende omschrijvingen van de binnenzijde van de sushumna worden gepresenteerd in het boek Sacred Science van Norman Paulsen. Paulsen is een van de weinige overgebleven leerlingen van Paramahamsa Yogananda, de bekende yogi, grondlegger van de Self Realisation Fellowship en schrijver van het boek Autobiografie van een yogi. In zijn boek beschrijft Paulsen een ingewikkeldere vorm van wervelkolomademhaling. Er zijn verschillende benaderingen van de wervelkolomademhaling, verschillende stijlen. De benadering van de wervelkolomademhaling hier in de lessen is gekozen vanwege de eenvoud en bekende werkzaamheid. Het staat iedereen vrij om te kiezen, om die reden worden verschillende vormen van beoefening hier gerespecteerd.

Het heilige diagram, Sri Yantra, is ook een representatie van de innerlijke werkelijkheid van de mensheid – concentrische cirkels van goddelijke vrouwelijke energie die een tunnel vormen die leidt tot de uiteindelijke eenwording met Shiva in het centrum. Tijdens het doen van de wervelkolomademhaling brengen we deze twee energieën samen in de sushumna, en in ieder deel van het zenuwstelsel. Dit is een van de weinige keren in het leven waar een “tunnelvisie” positieve connotaties heeft.

Wat we moeten doen met de ster wanneer we deze zien, en met het opkomend bewustzijn van de sushumna tunnel die er vaak mee gepaard gaat? Het is een belangrijke vraag die je stelt. Ja, we zijn van nature aangetrokken tot de ster. Het is de “hemel”. Het is waar we naar toe gaan wanneer we dood gaan. Berichten over ervaringen van een tunnel met wit licht zijn veelvoorkomend onder de mensen die een bijna dood ervaring hebben gehad. De tunnel is ook de weg waardoor we in dit aardse bestaan gekomen zijn. Nu zie je waarom de wervelkolomademhaling zo’n belangrijke techniek is. We maken de snelweg naar de hemel vrij. Maar het is nog niet onze tijd om te vertrekken! En daarin ligt het antwoord op de vraag: wat doen we met de ster? Je zal op deze vraag van verschillende mensen verschillende antwoorden krijgen. Er is veel over te doen.    

Het antwoord in deze lessen is, we doen niet veel met de ster. We laten de ervaring van de ster zich op natuurlijke wijze ontwikkelen, net als wat we met alles doen dat ontstaat als gevolg van onze beoefening. Als de ster zichtbaar wordt beschouwen we het als ieder ander onderdeel van ons innerlijk mechanisme en gaan terug naar de techniek die we aan het doen waren. Het is uiteindelijk gewoon maar een ander onderdeel van onze spirituele anatomie, net zoals nadi’s, chakra’s etc. Alles op hemel en aarde is in ons vervat. We hoeven nergens heen om te worden wat we al zijn. Als we door extase in of buiten de beoefening naar de ster toegetrokken worden dan is dat prima. Wat er gebeurt is allemaal onderdeel van onze ervaring van goddelijke uitbreiding. Als onze extase ons naar een andere plek in onze spirituele anatomie trekt is dat ook goed. Als we in de beoefening zijn, geven we de techniek die we aan het doen zijn ontspannen de voorkeur, net zoals we dat altijd doen. We houden ons niet vast aan deze of gene ervaring die misschien opkomt. Als we niet in onze beoefening zijn en we zien iets gebeuren in onze spirituele anatomie – geniet ervan! In de lessen zijn we op de eerste plaats yogi’s en yogini’s, en op de tweede plaats toerist. Het is prima om te genieten van het landschap wanneer we niet in beoefening zijn. Er zal genoeg te zien zijn. Terwijl we met de beoefening bezig zijn, blijven we bij de eenvoudige taak van voorkeur geven aan de techniek die we aan het doen zijn.

Op deze aarde zijn we bezig met het in goede spirituele werking brengen van ons zenuwstelsel. Dat is waar we hier voor zijn. Dit kan alleen maar bereikt worden door verder te gaan met het dagelijks stimuleren van het zenuwstelsel richting hogere niveaus van functioneren. Zodra we gefixeerd raken op een bepaald aspect van onze spirituele anatomie, doen we dat misschien wel ten koste van ons project gericht op algehele verlichting. Daarom doen we er goed aan om alle innerlijke werkingen en ervaringen te beschouwen als zijnde “onder de motorkap” terwijl we verder inzoomen op onze weg van gevorderde yoga technieken naar verlichting.

Laten we teruggaan naar onze analogie van het maken van een reis naar Californië. Stel je voor dat we een weg aan het aanleggen zijn naar Californië. Een die het mogelijk maakt om gemakkelijk toegang te hebben om te kunnen komen en gaan wanneer het ons uitkomt. Als onze weg in aanbouw dicht genoeg bij Los Angeles komt, zullen we de heldere lichten in de verte zien stralen. We worden misschien in de verleiding gebracht om te stoppen met het werken aan de weg en dwars door het land naar de lichten van LA te rennen. Door dat te doen eindigen we in LA, maar laten we buiten de stad een onafgemaakt weg achter. Niet dat LA nog meer wegen nodig heeft, het is maar een analogie. Vroeg of laat zullen we terug moeten om de weg af te maken. LA is pas volledig LA als we kunnen komen en gaan als we dat willen. Op dezelfde manier is de hemel niet volledig de hemel als we niet kunnen komen en gaan wanneer we dat willen. En daarvoor hebben we een volledig gezuiverd zenuwstelsel nodig.

Verlichting gaat niet over het vluchten naar de hemel waarbij we een ongezuiverd zenuwstelsel achterlaten waarvoor we later terug zullen moeten komen om het in een later leven af te maken. Het gaat over het doen van het werk van het volledig zuiveren van het zenuwstelsel. Dan hebben we alles, worden we alles – hemel, aarde, de kosmos, LA, alles. Dan worden we een uitdrukking van de hemel op aarde, en kunnen we veel voor anderen doen die ook uitdrukkingen van de hemel zijn, maar we hebben een goede grote schoonmaak nodig om het te realiseren. Dus het gaat niet om het verdwijnen in de ster. De ster hier naartoe brengen, naar het aardse vlak, dat is waar het om gaat. Dat doen we door het openen en zuiveren van het zenuwstelsel. Zoals Jezus zei, “Je bent het licht van de wereld.”

Dus als je de ster ziet of je ervaart extase die voorbij het punt tussen de wenkbrauwen reikt, ga er dan heen als onderdeel van je normale wervelkolomademhaling. Het zal veel aan je beoefening toevoegen. Als je de ster ziet of je ervaart extase die voorbij het punt tussen de wenkbrauwen reikt tijdens yoni mudra kumbhaka, blijf daar dan ontspannen tijdens de kumbhaka zoals de instructies aangeven. Probeer er niet aan vast te houden. Er ontstaat een natuurlijke zuivering en verbinding. Laat het gewoon gebeuren. Houdt in gedachten dat we aan het werk zijn om ons zenuwstelsel hier op aarde te zuiveren. Dat is wat we aan het doen zijn tijdens de meditatie, wervelkolomademhaling, kumbhaka’s, bandha’s, mudra’s en al het andere. Geniet van de hemelse gelukzaligheid wanneer het je streelt. Breng het op natuurlijke wijze terug in je lichaam. Onthoudt, het werk dat we doen vindt plaats in deze aardse vorm. Wat we hier bereiken zullen we, waar we ook gaan, overal met ons mee naar toe nemen wanneer we hier vertrekken. Het zenuwstelsel is de poort. Als we ons daarop richten, zal al het andere zichzelf regelen.

Er wordt gezegd dat de engelen in de hemel en beetje jaloers zijn op ons sterfelijke menselijke wezens. Waarom? Omdat we op dit bestaansniveau een zenuwstelsel tot onze beschikking hebben dat klaar is om gezuiverd te worden, en we hebben de motivatie (onze sterfelijkheid) om er iets mee te doen. Het is makkelijker om dat werk hier op aarde te doen dan in de hemel. Dus daarom zijn de engelen een beetje jaloers. Ze wachten op hun beurt om te kunnen doen wat wij hier en nu kunnen doen – gevorderde yoga technieken. Dus, voordat we naar de hemel snellen, laten we het beste maken van de mogelijkheid die we hier en nu hebben. De hemel zal er zijn wanneer het onze tijd is om te gaan. Des te meer we ons zenuwstelsel hier en nu kunnen zuiveren, des te eenvoudiger zal het later voor ons zijn.

Er is een neiging in sommige benaderingen om een bepaald visioen te krijgen. Het hebben van dat visioen betekent alles. Dat hoeft zo niet te zijn. De manifestatie van waarheid zal niet voor iedereen exact hetzelfde zijn. Dus het kiezen van een specifieke visie en daarnaar streven kan een vergissing zijn. Misschien zullen sommigen nooit een tunnel of een ster zien. Misschien gaan ze er op een gegeven moment gewoon doorheen en is alles zuiver wit licht. Of misschien eerst andere kleuren en daarna wit licht. Misschien geen wit licht, alleen maar meer en meer extase, tot op een dag, boem! … wit licht overal in het lichaam en buiten het lichaam. Het kan op veel verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het unieke zuiveringsproces dat in ieder aan de gang is. Niemand kan zeggen hoe het voor iemand zou moeten zijn. Om die reden maken we ons in deze lessen niet al teveel zorgen over visioenen. We doen dagelijks beoefening waarvan we weten dat het het zenuwstelsel aanmoedigt om te zuiveren en zich van nature te openen. De ervaringen zullen zijn wat ze zijn. Als we de snelweg naar de hemel blijven vrijmaken, dan is er geen twijfel dat we in de beste staat zullen aankomen, en dat we het eeuwigdurende vermogen hebben om te komen en te gaan zoals we willen.

Een visioen is geen grote beloning in yoga. Dat is eeuwige vrijheid in verlichting wel.

De guru is in je.