Les 93 – De tijden veranderen

Vraag: Het voelt alsof mijn meditatie goed gaat, en ik ben net gestart met de wervelkolom pranayama waarbij het een uitdaging is om door de onhandige fase heen te komen. Met alle andere dingen die je geïntroduceerd hebt voelt het alsof ik kopje onder ga. Zoveel prachtige technieken, en ik ben niet in staat om ze te doen. Ik twijfel of ik dit allemaal wel waard ben, en tegelijkertijd heb ik zo’n verlangen om het pad tot het einde te volgen. Ik zou willen dat ik twintig jaar geleden was begonnen. Ik word gek van ongeduld, maar ik weet ook dat als ik te snel ga ik problemen creëer. Wat moet ik doen?

Antwoord: Je doet het precies goed door het stap voor stap te doen. Terwijl je emoties misschien kolken van verlangen naar het goddelijke, ben je helder over wat er gedaan moet worden en in welke volgorde, wat je nu kan doen en waar je later mee aan de slag kan. En dat zal je ook doen. Het zal allemaal precies goed samenkomen. Leef van dag tot dag. Je zal weten wat het volgende is om te doen.

Je lijdt aan een zeer gezegende aandoening – intense bhakti. We zouden deze aandoening allemaal moeten hebben. Als we allemaal deze aandoening hadden dan zou de wereld in één generatie getransformeerd zijn. Misschien is dit niet wat je wilt horen, maar dat is hoe het met bhakti is. Wanneer we acuut bewust worden van ons scheiding van het goddelijke, dan hunkeren we als een bezetene naar yoga. We worden gek van verlangen naar God. Het is een gezegende staat om in te zijn. Het zal veel beter worden wanneer je ervaringen van eenheid toenemen, en dat zullen ze als je doorgaat met je dagelijkse beoefening.

Naar mate de tijd verstrijkt zal er in ieder van ons een toename van bhakti zijn. Er zijn sterke krachten aan het werk die zorgen voor een spirituele wind in onze rug. Het enige wat we hoeven te doen is de zeilen te hijsen in de vorm van spirituele beoefening, en de spirituele winden die constant ons zenuwstelsel aanwakkeren doen de rest.

Laten we voor een moment een stap terug doen en eens kijken naar het grotere geheel waar we allemaal onderdeel van zijn. We leven in interessante tijden. In de jaren zestig zong Bob Dylan, “The times, they are changing.” Dat was in die tijd zeker waar en in onze tijd nog meer.

Afhankelijk van welke astrologische benadering je gebruikt, is de aarde, of zal zeer binnenkort, een “nieuw tijdperk” (new age) van verlichting ingaan. In het Sanskriet worden deze tijdperken “yuga’s” genoemd. De nieuwe is misschien honderd jaar geleden begonnen of die start misschien nu. Het is een populair onderwerp sinds Dylans beginperiode. Maar in de wereld van yoga was al ver voor die tijd een opkomst bezig. De start van een nieuw tijdperk is geen ogenblikkelijke gebeurtenis. Het begint met een lange geleidelijke opbouw, en het blijft versnellen wanneer de stuwkracht groeit. Er is al best veel gebeurd, en we bewegen op een steeds hoger tempo mee.

Rond het begin van 1900 kwam Vivekananda, een leerling van Ramakrishna, naar het westen en plantte de eerste zaden van yoga die wat vruchtbare grond gevonden hebben en opgekomen zijn. Twintig jaar later kwam Paramahamsa Yogananada en trof nog meer ontvankelijkheid aan dan Vivekananda. Tegen de tijd dat Maharishi Mahesh Yogi in de jaren zestig arriveerde, was er een hele generatie ontevreden babyboomers klaar om met yoga te beginnen, met een beetje hulp van de Beatles natuurlijk. Sinds die tijd zijn er honderden yogi’s vanuit India naar het westen gekomen, en duizenden westerse yogi’s en yogini’s van de “volgende generatie” zijn het onderwijspodium opgestapt. Eigenlijk is alles in de afgelopen decennia een beetje vertroebeld, een beetje verward. Er zijn zoveel verschillende benaderingen van yoga ontstaan dat het moeilijk te onderscheiden is welke de echte is, als er zoiets bestaat als “de echte yoga”. Zou de echte yoga alsjeblieft op willen staan? Er zijn natuurlijk veel vrijwilligers voor deze verheven positie. Sommigen zijn er zelfs voor naar de rechtbank gegaan om daar hun claim te leggen op je zenuwstelsel. Er zijn er altijd geweest die graag de leiding willen hebben over jouw toegangspoort naar de hemel. Ach, het doet er niet toe.

Dus in een eeuw zijn we van geen yoga naar zoveel verschillende vormen gegaan dat we nu kijken naar de spreekwoordelijke “yoga toren van Babel.”

En dat is prima, het is iets goeds. Vanzelfsprekend kan het niet voor altijd zo versplinterd blijven. Vroeg of laat zal het gedestilleerd worden tot iets (of in verschillende dingen) waar de gemiddelde persoon die klaar is voor verlichting wat mee kan. In de volgende decennia zal het gaan om “consolideren,” “integreren,” “optimaliseren” en “vereenvoudigen.”

Kies een van de bovenstaande en je zal er een idee van krijgen. Het zal de wetenschappelijke methode zijn die zal zorgen voor de destillatie van de kennis van yoga, zodat de wijdverspreide toepassing ervan praktisch zal worden.

Toen de eerste computers uitkwamen moest je een ouderwetse taal kennen zoals “BASIC” of “DOS” om iets gedaan te krijgen. Computeren was een esoterische wereld voor computernerds. Toen kwamen de muis en de grafische gebruikers interface, en plotseling werd het voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van computers. Het was een revolutie.

Dit is het geval geweest met vele toepassingen van kennis door de eeuwen heen. Het begint met een paar “nerds” die een bruggenhoofd vestigen in het toepassen van een bepaald soort kennis. Dan, in een later stadium ontdekken onderzoekers hoe iedereen eenvoudig gebruik kan maken van de kennis. Het komt bijna altijd neer op het vereenvoudigen van de gebruikersinterface, de hoofdbediening, zodat iedereen met goed resultaat de kennis kan toepassen. Bruikbare technologie is gebruikersvriendelijk. Herinner je de Wright Brothers? Herinner je Henry Ford? Herinner je Thomas Edison? Ze hebben allen de interface vereenvoudigd tussen de gebruikers en de toepassing van krachtige kennis.

Dat is ook wat er met yoga gaat gebeuren. Het moet gebeuren. Miljoenen mensen voelen in dit nieuwe tijdperk de spirituele wind in zich opkomen en de zeilen van beoefening moeten gehesen worden. Het is tijd dat het volledige scala aan yogakennis gebruikersvriendelijk wordt gemaakt.

Er is niets nieuw in yoga. Alle onderdelen van beoefening bestaan al duizenden jaren. Natuurlijke principes veranderen niet. Het menselijke zenuwstelsel heeft altijd dezelfde natuurlijke vermogens gehad. Er zijn in het verleden verlichte tijden geweest waarin yoga floreerde. In duisterdere tijden was de visie minder helder wat betreft onze vermogens. Er was grote twijfel, bijgeloof en angst. Maar er zijn er altijd een aantal geweest die bleven ontdekken in de toepassing van yogische kennis – dit deden ze in de duisterdere tijden in het geheim, omdat ze opgeknoopt zouden worden als hun ondernemingen te publiekelijk zouden worden. Zij waren de “nerds” van yoga. De pioniers die de esoterische tradities hebben gecreëerd. We hebben veel te danken aan deze grote yogi’s van weleer. Ze hebben ons het zaad van kennis gegeven dat nodig is om op volle snelheid dit tijdperk in te gaan. Nu is het aan deze generatie, en de toekomstige, om een vereenvoudigde interface van het menselijke zenuwstelsel te ontwikkelen en te benutten. Hierdoor kan de toepassing van yogische kennis geoptimaliseerd worden zodat het voor velen mogelijk wordt om met goed resultaat de yoga technieken te gaan toepassen.

Het nieuwe tijdperk gaat niet alleen maar over de spirituele wind uit de kosmos die ons in de rug blaast. Het spel van verlichting is geen kijksport. We moeten zelf met het spel meedoen als we de voordelen ervan willen ervaren. We moeten onze zeilen hijsen en de reis maken. Wanneer we dit doen zal de aarde doorgaan met het worden van een betere plek. Als we de realiteit van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en goddelijke extase naar het aardse vlak brengen door onze beoefening, zal alles veranderen. Er zal overal in overvloed licht en liefde opkomen. Het zal geen ideologisch verschijnsel zijn. Het zal een werkelijke transformatie van de energie zijn, voelbaar voor iedereen die op aarde leeft, niemand zal in het donker achterblijven. Onze twijfels zullen weggevaagd worden. De winden van bhakti zullen ons voor altijd voorwaarts dragen. En enige wat we hoeven te doen is de zeilen van onze dagelijkse beoefening gehesen te houden. Ons zenuwstelsel doet de rest.

De guru is in je.