Les 95 – Energie stabiliseren

Vraag: Ik kan niet uitleggen hoeveel ik geniet van de beoefening. Ik blijf voor nu bij siddhasana omdat ik zoveel gelukzaligheid voel en soms ongelofelijke golven van energie alsof mijn hele lichaam pulseert! Mijn hele kijk op de wereld is gelukzaligheid. Op sommige momenten zie ik God, het universele wezen, overal. Vandaag tijdens het autorijden voelde het zo goed. Ik voelde me alsof ik uit het raam naar de mensen moest roepen dat ik van ze hou en dat ze ook met beoefening moeten beginnen. Ik moest wel even dansen toen ik thuis kwam… Nu is mijn vraag of ik moet blijven waar ik nu ben en er gewoon maar van genieten, of moet ik andere technieken toevoegen? Ik wil kundalini niet zoveel stimuleren dat ze boos op me wordt. Nu voel ik de gelukzalige verbinding op sommige dagen krachtiger, en op andere dagen alleen lichtjes.

Antwoord: Ik ben erg blij om te horen dat alles zo goed gaat. Met je gevoeligheid (prachtig!), is het een goed idee om voor een maand of twee te blijven op het niveau waar je nu bent. Misschien langer. Je hebt in een korte tijd veel toegevoegd. Geef het de tijd om tot rust te komen. Zorg ervoor dat zowel je beoefening als je dagelijkse activiteiten soepel blijven gaan. De grote golven van extase hebben te maken met zuivering. Het is het leuke deel van het schoonmaken, maar het is nog steeds schoonmaken. Na verloop van tijd zal er minder wrijving in het zenuwstelsel zijn en zal de extase verfijnder worden, als een stille goddelijke glimlach die voor altijd van binnen naar buiten straalt – erg vredig en erg krachtig.

Je bent klaar voor de volgende stap wanneer het niveau waar je nu bent stabiel wordt zonder zoveel grote golven van extase. Yoni mudra kumbhaka is erg krachtig, en je wilt er zeker van zijn dat je stabiel bent voordat je daaraan begint. Wanneer je er aan begint, begin langzaam, misschien maar een of twee herhalingen per sessie, en zie hoe dat gaat. Wees er erg gematigd mee omdat er een verlate reactie kan ontstaan door kumbhaka. Voel wat je pad erin is aan de hand van je eigen capaciteit.

En wat betreft anderen over de lessen vertellen, doe dat zeker als je voelt dat dit waardevol materiaal is. Deze onorthodoxe aanpak van de open overdracht van gevorderde yoga technieken zal alleen maar groeien wanneer velen er mee gaan werken en goede resultaten ervaren. Wie zal dan nog de validiteit in twijfel kunnen trekken? Het is echt een test voor hoe klaar we zijn voor volledig open spirituele wetenschap, waarbij iedereen op zijn eigen bestuurdersstoel kan zitten. De tijd zal het leren.

De guru is in je.