Les 96 – Starten met de wervelkolomademhaling, een herhaling

Vraag: Mijn vraag gaat over wat ik zou moeten ervaren in de wervelkolomademhaling. Ik kan niet goed en makkelijk visualiseren, en het is erg lastig voor me om me voor te stellen dat er iets omhoog en omlaag beweegt door mijn wervelkolom, want ik kan er nog niets van voelen. Soms praat ik tegen mezelf tijdens de oefening (“ … het licht gaat omhoog naar mijn derde oog … het licht komt van mijn derde oog naar beneden…”). Soms probeer ik het in stilte te doen.

Als ik gericht ben op het voorstellen van de omhoog en omlaag gaande ademhaling door de wervelkolomzenuw, is dat dan voldoende? Ik ben bang dat ik in de poging om te concentreren te gespannen wordt. Aan de andere kant is het zo dat ik verstrikt raak in de poging om de adem omhoog en omlaag door mijn wervelkolom te bewegen, en ik merk dat ik vaak meer tijd aan pranayama besteed dan ik zou moeten. En ik geniet ervan! Kan je aan de hand van mijn beschrijving zeggen of ik de techniek goed doe?

Antwoord: Ja, je doet het prima. Ga gewoon verder met het voorstellen van de adem die omhoog en omlaag gaat in die kleine wervelkolomzenuw. Het duurt even om de mentale gewoonte te ontwikkelen. Ontspan erin, net zoals in meditatie. Als je afdwaalt van de wervelkolomademhaling, kom er gewoon rustig weer naar terug. Er is niets meer te verwachten dan dat je doorgaat met dit eenvoudige proces. Als er visioenen komen die je aandacht opvullen, geef gewoon voorkeur aan de beoefening van de eenvoudige wervelkolomademhaling – de adem die met aandacht omhoog en omlaag gaat. Er is geen grote inspanning nodig qua concentratie, en er zijn geen grote visualisaties nodig. Binnenkort zal je het verbaliseren ook los kunnen laten. Het is het beste om ontspannen en gemakkelijk met het proces om te gaan.

Kijk in een maand of twee de lessen over de wervelkolomademhaling nog eens na (beginnend bij les #41) en je kan wat van de verfijningen oppakken. Tegen die tijd zal je door de rommelige fase heen zijn en zal je beoefening een stuk soepeler zijn. Na verloop van tijd zal je meer elementen van beoefening toe willen voegen. Alles is in de lessen aanwezig. Je zal weten wanneer je er klaar voor bent. Ga stap voor stap en ga er ontspannen mee om. Zorg ervoor dat je altijd meditatie doet na de pranayama.

Er is iets moois aan het gebeuren.

De guru is in je.