Les 97 – Tantra – Hulp voor seksverslaafden en gewone geliefden

Vraag: Ik ben een soort seksverslaafde. Het lijkt wel alsof ik er geen genoeg van kan krijgen. Mijn vrouw maakt van iedere gelegenheid gebruik om me ertoe aan te moedigen, ik denk dat ze er ook een is. Vanzelfsprekend hebben we dus een erg actief seksleven. In de afgelopen jaren zijn we geïnteresseerd geraakt in tantra en yoga, maar het is nog niet gelukt om ons seksleven onder controle krijgen. We weten zelfs niet eens of het wel de bedoeling is om het onder controle te krijgen. Het begint me zorgen te baren dat ik iedere dag mijn vitaliteit uitput. Ik weet dat dit niet zo voor altijd door kan gaan als ik op spiritueel gebied iets wil bereiken. Je hebt veel praktische methoden aangereikt voor yoga en we zijn erg dankbaar, maar we zijn nog steeds aan seks verslaafd. Wat raad je aan?

Antwoord: Als je een krachtig verlangen hebt om je actieve seksleven in de yogasfeer te brengen, kan er veel gedaan worden door gebruik te maken van de methoden van tantra. Dit hoeft niet perse te betekenen dat je je seksleven inperkt. Dat kan op natuurlijk wijze doorgaan zoals daarvoor. Het betekent wat discipline ontwikkelen in de vorm van speciale technieken die je tijdens de seks kan gebruiken, en deze kan je samen oefenen. Er zijn andere technieken die je zelfstandig kan oefenen. Langzaamaan zal je dan zien dat seks onderdeel wordt van het grotere geheel van je gehele yogabeoefening.

In de meeste situaties is het de man die de sleutel tot tantra in seksuele relaties in zijn bezit heeft. Hij is het namelijk die het grootste verlies aan prana ervaart, en hij is het die vaak de duur van de seksuele handeling bepaalt. Al kan een vrouw nog zo verlangen naar tantrische verenigingen, het is de man die ze als eerste moet faciliteren. Dan kan het voor zowel de man als de vrouw hemels worden.

Wanneer een man bereid is om het verlies van prana te leren managen, waarbij de duur van de seksuele vereniging verlengd wordt, zal er een nieuwe modus van het bedrijven van de liefde ontstaan die in het verlengde van yoga ligt. Dan kan seks een krachtige ondersteuning worden van de vereniging van de mannelijke en vrouwelijke aspecten in ons, op een gelijksoortige manier als mulabhanda en siddhasana.

Tantrische seks, hoewel het niet de kern is van Gevorderde Yoga Technieken (AYP), is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen, vooral als we geneigd zijn om vaak seks te hebben. Het is eigenlijk een verlenging van de principes van siddhasana, waarbij we seksuele energie in het zenuwstelsel omhoog brengen terwijl het geleidelijk aan gezuiverd wordt door het gebruik van het hele scala aan gevorderde yoga technieken.

De seksuele methoden van tantra die we zullen bespreken zijn er ter ondersteuning van het algehele doel van de gevorderde yoga technieken die we hier in de lessen gebruiken. Zonder dat we hierbij enige draconische beperkingen opleggen op de vrijheid die we hebben om de liefde te bedrijven wanneer we dat willen. Het toepassen en geleidelijk aan eigen maken van de seksuele tantrische methoden bevrijdt ons van de negatieve overtuigingen die soms aan seks verbonden zijn. Seks wordt een onderdeel van onze spirituele anatomie waarvoor we de middelen hebben om het te sturen richting het hogere doel van onze verlichting. Seksuele relaties worden zo een hulp voor onze spirituele evolutie in plaats van een obstakel. En tegelijkertijd gaan we langzaamaan genieten van seks op manieren die we ons nooit hebben voorgesteld. Goede tantra is op alle fronten erg bevrijdend.

Om ons te houden aan de regels van het posten van seksueel materiaal in deze groep, zullen we de tantra discussie voortzetten in een andere voor dit doel gemaakte groep die alleen voor volwassenen is. Het is hetzelfde format als deze groep, behalve dat het alleen voor volwassenen is. De tantra lessen zijn ook in het boek opgenomen en zijn te vinden na de hoofdlessen.

Diegene die willen leren hoe menselijke seksuele relaties ingezet kunnen worden als een directe ondersteuning van je gevorderde yoga technieken, kunnen de rest van de op tantra gericht discussie vinden in de aparte tantralessen. Deze bevatten ook vragen en antwoorden over de methoden en ervaringen. En je zal zien dat de tantra lessen uiteindelijk heel natuurlijk verbonden zijn met de hoofdlessen.

De hoofdlessen zullen doorgaan op de manier die is aangegeven. Zoals jullie weten is er nog veel meer te bespreken over de Gevorderde Yoga Technieken (AYP), en daar gaan we hier mee door.

De guru is in je.