Les 99 – Beoefening – begindeel en einddeel

Vraag: Ik wil je wat feedback geven en om wat verder advies vragen. De wervelkolomademhaling had bijna direct een kalmerend effect. Het verminderde de intensiteit en wildheid van de emotionele stormen die ik ervoer. Op het moment ben ik comfortabel in mijn beoefening tot aan yoni mudra kumbhaka. Comfortabel in die zin dat de technieken nog steeds een beetje onhandig gaan maar dat ik geen energiegolven en onbalans heb gehad.

Ik heb yoni mudra kumbhaka een dag geprobeerd. En drie dagen later na een erg heftige emotionele achtbaan, voelde het alsof mijn hele zenuwstelsel was gefrituurd – ik was totaal uitgeput. Dus dat heb ik snel even gelaten voor wat het is voorlopig. Vragen:

Terwijl ik tweemaal in mijn leven ervaringen heb gehad die ik zou omschrijven als een piekervaring (een hiervan was voordat ik nog ooit gemediteerd had), ervaar ik helemaal geen gelukzaligheid of iets wat er op lijkt. Voor het grootste deel is meditatie gewoon “meditatie.” Als ik in wat voor vorm van verwachting terecht kom, wordt het al heel snel een oefening in frustratie. Suggesties of opmerkingen?

In ben over het algemeen in staat om naar wens energie te richten, inclusief kundalini. Alleen lijkt mijn lichaam niet in staat om met de energie om te gaan – als een raceauto zonder olie in de motor. Als je de motor start, ontploft die gewoon. Nogmaals, als je suggesties of opmerkingen hebt zijn ze zeer welkom.

Antwoord: Ik ben erg blij dat de wervelkolomademhaling heeft geholpen. Het is een prachtige techniek, niet alleen om uit te balanceren, maar ook voor het veilig en geleidelijk doen ontwaken van de eenwording van Shiva/Shakti in de sushumna en overal – wat wordt ervaren als het opkomen van extatische conductiviteit. En de wervelkolomademhaling is natuurlijk ook een sterke bekrachtiging van de meditatie, en is een van de hoofdredenen waarom we het doen.

Als je in zo’n korte tijd begonnen bent met mulabandha, sambhavi en siddhasana zonder overload, dan doe je het echt fantastisch. Yoni mudra kumbhaka is een andere grote stap. Het zet alles in een hogere versnelling. Zelfs een paar minuten hebben al een groot effect. Wanneer je voelt dat je het weer wilt proberen, doe dan maar een herhaling en kijk wat er gebeurt. Zoals je al bevestigde kan er met kumbhaka een verlaat effect ontstaan. Je zal erg voorzichtig je weg erin moeten vinden. Voor nu neem je de pauze die zorgt dat je weer verfrist. Er is geen haast. Je zal het aanvoelen wanneer je er klaar voor bent om het nog een keer te proberen.

Het richten van energie waar dan ook naar toe kan een tweesnijdend zwaard zijn. Sommigen geeft het extase, maar het kan ons ook inwendig frituren. Als het leidt tot de moeilijkheden die je beschrijft is het nog te vroeg om te doen. Je kan je afvragen of het überhaupt buiten de structuur van de beoefening gedaan moet worden, maar we zijn ook allemaal nieuwsgierig naar wat we van binnen kunnen doen.

Of je nu zelf de energie beweegt of in gestructureerde technieken (zoals in de bandha’s. mudra’s, siddhasana en kumbhaka), er is veel meer “globale zuivering” van het zenuwstelsel nodig. Dit gebeurt door de meditatie en de wervelkolomademhaling. Als de meditatie taai is (saai, frustrerend, oncomfortabel, etc.) kan dit soms een teken zijn dat er veel reiniging plaatsvindt – precies dat wat nodig is om de oorzaak te verwijderen van de blokkades waar je iedere keer tegenaan loopt. Het ongemak kan geminimaliseerd worden door de richtlijnen van beoefening te volgen. Onthoudt dat verwachtingen op dezelfde manier gezien worden als gedachten die in meditatie opkomen, en we gaan ontspannen terug naar de mantra. Neem altijd genoeg rust wanneer je uit de meditatie komt. Als je dat niet doet dan kan er geïrriteerdheid of ongemak ontstaan op de dag.

 

In de meditatie is waar je het meeste gedaan krijgt en dit zal je uiteindelijk helpen om meer te kunnen doen aan het einde van je beoefening (yoni mudra, etc.) Overweeg dus om meer aan het beginstuk van de beoefening te werken om je zo te helpen in het einddeel.

Er zijn veel dingen die je kan doen om meer diepte, kracht en soepelheid in je meditatie te krijgen. De lengte van de meditatie is nu goed. Voor de meeste mensen is twintig minuten optimaal. Als je asana’s toevoegt voordat je de pranayama doet, zal dat je al een stap verder naar binnen brengen, en helpt het om alles soepeler te laten verlopen. Dan, als de pranayama goed gaat, kan je de duur hiervan stap voor stap verlengen, wat zal maken dat je nog dieper kan gaan voordat je aan de meditatie begint. De wervelkolomademhaling zal niet alleen de meditatie ondersteunen, maar de energie op een gebalanceerde manier sturen ter ondersteuning van het innerlijk ontwaken. Richt je energie in de wervelkolomademhaling op een neer door de sushumna tussen het derde oog en de basis (muladhara) en je zal het meeste bereiken, met de minste kans op problemen.

Als het lukt om naar tien minuten asana’s, twintig minuten pranayama en twintig minuten meditatie te komen, dan zal je de globale schoonmaak met bakken tegelijk doen. Als dat soepel gaat, zal je een heleboel olie in die raceauto van je gieten – het zuiveren en smeren van het zenuwstelsel om de stroom van prana te bevorderen. Je weet dat het gewerkt heeft als je yoni mudra kumbhaka kan doen zonder de emotionele opschudding, maar in plaats daarvan met extase. Je zal ook meer genot ervaren in de andere oefeningen. Het kan even duren voor je dat punt bereikt, maar je zit op het juiste spoor als je meer de focus legt op het begindeel van de beoefeningen. Het lijkt alsof je met je energiestromen een beetje vooruitloopt op je zenuwstelsel. Daarom moet je een stap terugdoen en eerst het voertuig schoonmaken. Er is geen andere manier, behalve als je de Gopi Krishna route wilt nemen. Hij creëerde een teveel aan innerlijke energieën en is hierdoor jaren in moeilijkheden geweest, totdat uiteindelijk het zenuwstelsel van binnen schoongebrand was en de rook optrok. Dit is niet zo’n goede afsnijroute. Het kan zoveel leuker zijn dan dat.

De guru is in je.