Les T14 – Een gelukkige vrouw

Vraag: Dank je voor de eenvoud en kracht van je lessen. Mijn man en ik hebben de afgelopen maand gewerkt aan de holdback methode en het blokkeren en we krijgen het aardig te pakken. Hij zeker. Gisteravond hebben we langer dan een uur geslachtgemeenschap gehad zonder orgasme. Na een tijdje verloor ik mezelf erin. Ik weet niet waar ik was. Maar het was prachtig. Ik was van binnen volledig gevuld met de diepste vredigheid en liefdevol genot. Tijd en ruimte verdwenen. Het is niet te beschrijven, voorbij alles wat seks ooit geweest is. Ik wil daar voor altijd blijven, naar die plek toegaan en er nooit meer weggaan. Ik kan het vandaag nog voelen, maar het is aan het vervagen. Ik kan niet wachten tot mijn man vanuit werk thuiskomt zodat we nog een keer de diepte in kunnen gaan. Hij vindt het ook geweldig. Ik ben een gelukkige vrouw. Kan tantrische seks de andere yoga technieken vervangen? Het voelt alsof dat kan. We doen ook de andere lessen en zijn in januari begonnen met mediteren. Maar daar zijn we de laatste tijd een klein beetje van afgeleid.

Antwoord: Het is prachtig dat jij en je man goede resultaten hebben met de tantrische methoden. Dat doet dit oude hart goed.

Als je verdergaat, zal het dieper gaan, en de ervaring zal meer in je dagelijkse activiteiten aanwezig zijn. Dat is de zuivering en opening van het zenuwstelsel voor de goddelijke ervaring. Het behouden en cultiveren van seksuele energie is daar een belangrijk onderdeel van.

Is tantrische seks een vervanging voor de zittende technieken zoals meditatie, wervelkolomademhaling, mudra’s, etc.? Nee, dat is het niet, en wel om een aantal redenen.

Ten eerste valt tantrische seks in dezelfde categorie als mulabandha/asvini en siddhasana. En het succes van deze seksuele energie stimulerende technieken, is afhankelijk van de doorgaande globale zuivering door middel van de wervelkolomademhaling en diepe meditatie. Je kan maar tot zekere hoogte komen met tantrische seks zonder de voorwaardelijke technieken. Dan vertraagt de vooruitgang omdat je alleen seksuele energie gebruikt voor de zuivering die bredere en diepere maatregelen vereisen in het zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor zittende technieken die alleen kundalini/seksuele energie stimuleren. Zonder de wervelkolomademhaling en de mantra meditatie, zal de zaak vastlopen. Er kan ook onbalans ontstaan, kundalini symptomen, etc. De zittende beoefening is dus erg belangrijk, met name de wervelkolomademhaling en de meditatie, om de reis met een minimum aan vertragingen en omwegen te voltooien.

Ten tweede is het zuiveren en openen van het zenuwstelsel voor de goddelijke ervaring erg afhankelijk van dagelijkse beoefening – tweemaal per dag het zenuwstelsel stimuleren om te openen met de regelmaat van de klok, ieder dag weer. Deze tweemaal daagse beoefening is niet erg praktisch met seksuele relaties, al zouden er veel het maar al te graag proberen. Het is beter om van seks te genieten wanneer het spontaan ontstaat, en dan op die momenten de tantrische methoden te gebruiken om de energie te behouden en te cultiveren voor hogere ervaringen. Tantrische seks zal aangenaam zijn wanneer het zo uitkomt dat we het doen, en zal een grote ondersteuning van onze yoga zijn. En de rest van de tijd doen we onze regelmatige dagelijkse zittende beoefening, wat ons ervan verzekert dat we de goede kant op gaan met onze spirituele vooruitgang.

Dus of we nu wel of geen seksuele relaties hebben, de gevorderde yoga technieken zullen er iedere dag op dezelfde tijden zijn, ochtend en avond. Als er ook tantrische seks is dan zal onze yoga er nog beter op worden, en het hele leven zal prachtig verlicht worden.

De guru is in je.