Les T15 – Op lust gebaseerd genot

Vraag: Ik ben altijd erg makkelijk verleid geweest en heb toegestaan dat mijn vorm op manieren gebruikt is die schadelijk zijn voor mijn innerlijke groei. Voordat ik je lessen begon te lezen had ik geen referentiekader, en geen concept van hoe ik mijn dilemma op zou kunnen lossen. Ik heb de innerlijke leraar in mijzelf wakker gemaakt, daarom zijn veel van mijn vragen al beantwoord. En toch is dit gebied het lastigst omdat ik in het verleden genoten heb van mijn seksuele uitspattingen en daarbij mijn innerlijke stem in deze situaties simpelweg heb genegeerd, want mijn zwakte was groter dan mijn verlangen om vooruit te gaan. Ik begrijp dat er geen veroordeling is, dat ik een vrije wil heb, en dat ik bewust gekozen heb voor op lust gebaseerd genot boven het genot van Hogere Liefde. Na dit alles gezegd te hebben, nogmaals dank. Sinds ik begonnen ben met de oefeningen die je gedeeld hebt, zie ik een verandering in mijn expressie. Er is een werkelijk devotioneel liefhebben ontstaan, en ik denk dat je het extatische energie noemt in mijn lichaam, van de basis van mijn wervelkolom tot aan mijn hart en keelcentrum.

Antwoord: We weten dat op lust gebaseerd genot intens maar van korte duur is. Als onze seksualiteit meer spiritueel georiënteerd wordt, dan cultiveren we veranderingen voor de lange duur in ons zenuwstelsel.

Dit kan met een partner lastig zijn als je gewend bent om zijn zaad en je bevrediging gelijk te verkrijgen. Er kunnen andere factoren gerelateerd zijn aan relaties met leden van het andere geslacht – een onderbewuste behoefte om seksueel uit te buiten of om uitgebuit te worden. Yoga zal uiteindelijk naar de bodem van deze karmische invloeden gaan en ze loslaten. Dat is seksuele genezing zoals in een eerdere les besproken (#T10).

Wanneer het moeilijk is om in tantrische seksuele relaties met een partner te werken vanwege de krachtige gewoontes van lust, kan het helpen om een tijdje alleen te werken, waarbij je een goede routine met “rechtshandige” technieken ontwikkelt – meditatie, wervelkolomademhaling, mulabandha, siddhasana en zo verder. Er kan goede stimulatie van seksuele energie voor yoga plaatsvinden in de zittende beoefeningen. Solo masturbatie kan ook op een tantrische manier onderzocht worden, als je daar al toe bent geneigd. In dat geval, wanneer je masturbeert, kijk of je de gewoonte kan ontwikkelen om voor je orgasme te blijven door gebruik te maken van de solo versie van de holdback methode. Met dit alles zal na verloop van tijd je verlangen om op lust gebaseerd genot te ervaren wat van zijn glans verliezen. Dat komt doordat het innerlijke spirituele genot steeds meer en meer op zal komen, en dat is erg bevredigend, niet voor een moment, maar continue tijdens de dag en nacht.

Een sterk libido is eigenlijk een groot voordeel in spirituele beoefening, ervan uitgaand dat je wat discipline kan ontwikkelen in je stimulerende technieken. Dat is de echte sleutel. Passie met een doel, weet je. Je zal weten dat je progressie maakt wanneer je opgewonden kan worden zonder dat je een climax nodig hebt. Dit kost tijd. Siddhasana is een fantastische techniek voor ontwikkelen van die modus van constante stimulatie zonder verwachtingen. Het steigerende paard van siddhasana zal uiteindelijk tot rust komen. Dan zal je extatische gelukzaligheid helemaal op en neer door je heen voelen stromen. Dan zal op lust gebaseerd genot maar iets kleins lijken, en het zal vanuit je bewustzijn verdwijnen tijdens yogische seksuele stimulatie, en ook in je dagelijkse activiteiten.

Geleidelijk aan zal je anders naar mannen beginnen te kijken. Dan zal je samen met een partner kunnen werken, als je dat wilt, zonder in de rol te komen van uitbuiting of van uitgebuit te worden. Als een van beide rollen nog steeds aanwezig is, overweeg dan om nog wat langer met jezelf te werken totdat je iemand in je bed kan uitnodigen met genoeg goddelijke liefde om er meer voor hem te zijn dan voor jezelf. Dit zal komen als je doorzet in je beoefening. Je zal ook mannen van een hogere spirituele kwaliteit aantrekken. Of misschien ga je wel helemaal voorbij seks met een partner. Het hangt allemaal af van waar je bhakti (goddelijk verlangen) je naar toe zal leiden.

De guru is in je.