Les T16 – Wat is de beste tantrische techniek?

Vraag: Ik heb veel boeken over tantra gelezen, maar ik weet nog steeds niet wat het precies is. Gaat het om seks, of gaat het om yoga? Wat is tantrische beoefening en is er een beste tantrische techniek?

Antwoord: Tantra is in het westen erg verkeerd begrepen doordat het seksuele aspect teveel is omarmd, en in het oosten door het seksuele aspect te weinig te omarmen.

In beide gevallen is het seksuele aspect een obsessie, ervoor of ertegen. Dit komt omdat seks over diepgaand persoonlijk genot gaat. We zijn allemaal door diepgaand genot gefascineerd, vooral dat van onszelf. Het is iets waardoor we volledig in beslag genomen worden, een fixatie, en dat maakt het een risico voor yoga. Maar zonder seksualiteit is er geen hogere yoga, daarom moet het benoemd worden.

Wat is tantra? Natuurlijk weet je al uit de eerste les dat het alles in yoga behelst, van beneden tot boven en van links tot rechts.

Als je vraagt, “wat is de definitie van tantrische seksuele beoefening?” Dan moet ik zeggen dat het om een woord gaat – “brahmacharya.” Hier bedoel ik niet het celibaat mee, al zou dat het wel kunnen zijn. Wat ik bedoel is het behouden en cultiveren van seksuele energie als onderdeel van het geheel van yoga beoefening. Het genitale orgasme is daar geen onderdeel van. We gaan voor een genitaal orgasme omdat we onze neiging tot voortplanting willen bevredigen. Het genitale orgasme heeft weinig van doen met spirituele vooruitgang, behalve als het (pre-orgastisch) wordt uitgebreid tot oneindige extase in het gehele lichaam. Het opkomen van extase in het gehele lichaam is de wijze waarop de natuur ons roept naar de hogere spirituele sferen, net zoals een orgasme haar manier is om ons tot voortplanting aan te zetten.

Daarom is iedere leer die claimt grotere, langere of betere orgasmen te geven, niet werkelijk tantrisch. Het gaat alleen om het hebben van betere seks, wat datgene is waar de meeste mensen naar op zoek zijn. En het is niet dat daar iets mis mee is. Maar laten we duidelijk zijn over onze yoga.

Zijn deze lessen anti-orgasme? Nee. We kunnen niet ons menszijn ontkennen. We doen alleen ons best om onszelf richting het goddelijke te sturen waarbij we de beste methoden gebruiken die we kunnen vinden. We zullen iedere dag wel aan de ene of de andere kant van het pad glijden. Het maakt niet uit. Wat belangrijk is dat we continue de voorkeur geven aan de principes en technieken die het zenuwstelsel zuiveren en openen. Het leven kan op die manier een soort ontspannen meditatie worden. Gewoon de voorkeur geven aan de natuurlijke principes die ons zenuwstelsel in staat stelt om zichzelf te zuiveren en te openen. Er wordt niets bereikt door negatief te oordelen. Dus wanneer we een keer uitglijden, pakken we onszelf weer op en gaan we verder in de richting waarvan we weten dat deze naar huis leidt. Dat is ook onderdeel van tantrische seks, deel van het proces van brahmacharya – door dik en dun, zonder oordeel, rustig de voorkeur geven aan het behouden en cultiveren van seksuele energie.

Wat is de beste tantrische techniek? In termen van het consistent behouden en cultiveren van seksuele energie is de winnaar zonder enige twijfel siddhasana.

“Maar dat is niet het hebben van seks!”

Dat klopt. We hebben de methoden hier in de tantralessen besproken om te leren om binnen de principes (behoud en cultivatie) te blijven in seksuele relaties. Maar hoe vaak hebben we iedere dag seks? En hoelang blijven we dan voor het orgasme? En hoe zit het met seks zonder orgasme? Als dagelijkse spirituele beoefening genomen is tantrische seks op zijn best een gelukstreffer. Natuurlijk is tantrische seks prachtig, en een absolute hulp op het pad. Er kunnen grote hoogten mee worden bereikt door vaardige partners. Toch is het op de lange termijn niet te vergelijken met een regelmatig gedisciplineerd dieet van siddhasana tijdens onze tweemaal daagse zittende beoefening. Dat is waarom siddhasana wint. Je doet het tweemaal per dag voor 30 minuten of meer. Het is stimulerend en altijd pre-orgastisch, wanneer het eenmaal gestabiliseerd is als een vast onderdeel van onze beoefening.

Door siddhasana gelijktijdig met pranayama en meditatie te doen heeft het het krachtige voordeel van het cultiveren van seksuele energie terwijl ons zenuwstelsel met diepe spirituele processen bezig is. Hierdoor worden de effecten van siddhasana en alle gelijktijdig uitgevoerde technieken versterkt.

Als siddhasana orgastisch wordt (misschien in de beginfase), kan het door de man ook gebruikt worden om de zaadlozing te blokkeren door eenvoudig naar voren te leunen op de hiel. De hiel doet dan wat de vingers anders doen tijdens het blokkeren bij het perineum. Siddhasana is een tantrische techniek die voor alle doeleinden geschikt is.

Als je het nog eens na wilt lezen, de details van siddhasana worden in de hoofdlessen #33 en #75 besproken. Betekent dit dat iedereen de seksuele relaties maar moet vergeten en de hele dag in siddhasana moet gaan zitten? Natuurlijk niet. Siddhasana is een fundamentele tantrische techniek voor serieuze yogi’s en yogini’s. Siddhasana wordt met reden “houding van de volmaakten” genoemd. Wanneer siddhasana toegepast wordt tijdens pranayama, meditatie en de andere zittende technieken, dan is de basis van tantrische beoefening aanwezig, ongeacht wat er verder nog met seksualiteit gebeurt. Verder dan dit, doe wat van nature komt in je seksleven. Als je toegewijd bent aan je yoga, dan zal je vanzelf aangetrokken worden tot de principes van het behouden en cultiveren van seksuele energie in je seksuele relaties. De methoden die hier in de lessen aangeboden worden (de holdback methode en het blokkeren) zijn eenvoudig te leren, en erg effectief. Er zijn complexere technieken die je kan gebruiken. Welke tantrische technieken je ook kiest om te gebruiken, de onderliggende principes van brahmacharya blijven hetzelfde – het behouden en cultiveren van seksuele energie.

Waar het uiteindelijk in yoga om gaat is dat je lichaam en omgeving doordrongen worden van extatische gelukzaligheid. Wanneer we dat hebben bereikt maakt het niet meer uit hoe we onze seksuele energie precies hebben gebruikt.

Als we de onderliggende principes toepassen dan zullen we de resultaten krijgen.

De guru is in je.