Les T17 – Het terugwinnen van de verbinding tussen het lichaam en de ziel

Vraag: Hallo, ik heb een vraag. Ik ben er al een tijdje door verbijsterd. Hoe komt het dat het idee van reductie van het zelf tot een materieel object in seks aantrekkelijk is? Soms voel ik dat seksuele energieën veel beter overgedragen zouden kunnen worden als mijn mind er geen aandeel in zou hebben, alleen mijn lichaam en ziel. Misschien denk ik wel dat mijn mind alleen maar zou afschrikken en dat zuivere en bewuste wil vanuit de ziel komt. Ik weet dat dit een beetje een aparte vraag is en misschien ben ik wel de enige die het zo ervaart. Als je wat verheldering kan geven op dit idee zou dat helpen.

Antwoord: Het is een goede vraag. Ik denk dat je een gevoel onder woorden hebt gebracht dat velen hebben. De vraag zelf is een ingang. Dat is hoe bhakti (verlangen naar waarheid) werkt.

Het is een kwestie van zelfbewustzijn en waar dat zich manifesteert. De mind gaat daar naar toe waar het zelf lijkt te zijn. Het wordt bepaald door de hoeveelheid obstructies die liggen opgeslagen in ons zenuwstelsel. Als onze hoofdidentiteit met het lichaam verbonden is, dan zal de mind geneigd zijn om zich aan die ervaring over te geven. Dit kan met seksualiteit erg sterk zijn omdat het het toppunt van naar buiten gerichte zintuigelijke ervaring is. De mind die op deze manier geïdentificeerd is, is de essentie van gehechtheid en lust.

Het is niet zo dat de zintuigen slecht zijn vanwege deze relatie van de mind met het lichaam. Zo oordelen is als het neerschieten van de boodschapper. Als we meditatie en andere technieken beoefenen die het zenuwstelsel zuiveren en openen, zal het gevoel van zelf in ons zich geleidelijk aan uitbreiden in zuiver gelukzaligheidsbewustzijn. De zintuigen breiden zich ook langzaam aan naar binnen uit naar aangenamere niveaus van extatische ervaring. Dan ontdekt de mind meer om gefascineerd door te zijn dan alleen het lichaam. De mind ontdekt zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, wat de essentiële aard is van de mind, en ook verfijning van de zintuigelijke ervaringen naar niveaus van goddelijke extase. De mind wordt dus van nature aangetrokken tot een groter wordende innerlijke realiteit, en een stabieler en bevredigender gevoel van zelf.

Het is niet een kwestie van het uitschakelen of buitensluiten van de mind. Het gaat om de ervaring van het zelf en de zintuigen naar binnen toe uitbreiden, dan zal de mind vanzelf volgen. Het klopt dat de mind een belangrijk middel is om dat te ontwikkelen. De mind heeft het inherente vermogen om te verstillen, en dat is waar we op inspelen wanneer we op systematische wijze naar binnen gaan met dagelijkse meditatie.

We willen de mind dus niet uitzetten. We willen het uitbreiden zodat het van binnen meer vrede en genot kan omvatten. Dan gaan we voorbij aan de beperkte gehechtheden aan de externe zintuigelijke ervaringen van het lichaam. De mind wordt dan een brug tussen het lichaam en de ziel. Het hart wordt door dit proces geopend, dus er ontstaat goddelijke liefde, wat ons gevoel van zelf voorbij het lichaam verruimt. Dan zien we onze geliefde, en iedereen, als een uitdrukking van onszelf. Dan zullen we gaan leven en liefhebben voor de ander.

Dit alles heeft een diepgaand effect op seksuele relaties, en produceren het effect dat je beschrijft – het lichaam en de ziel die een worden. Iedereen verlangt hiernaar in seksualiteit, en in het gehele leven. Het is onze natuurlijke staat van zijn. Instinctief willen we het terugwinnen. En dat kunnen we.

De guru is in je.