Les T18 – verlichting met en zonder orgasme?

Vraag: Het vraag & antwoord gedeelte is erg leerzaam. Dank je wel hiervoor. Ik heb een vraag. Is het voor een vrouw die nooit een seksuele ervaring heeft gehad, ik bedoel dat ze niet weet wat het is om een orgasme te hebben, mogelijk om kundalini op te laten stijgen? Als dat kan, wat is dan de beste manier? Kan je alsjeblieft mijn vraag beantwoorden? Dank je wel.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en het delen. Het orgasme is geen voorwaarde voor het laten opstijgen van kundalini, of voor verlichting. Integendeel, het orgasme kan een obstakel zijn vanwege de obsessie die veel mensen ervoor ontwikkelen, en vanwege het resulterende verlies van vitaliteit dat ontstaat door een teveel aan niet-tantrische seksualiteit. Dus misschien heb je wel een voordeel. Dit gaat er vanuit dat je je seksuele energie niet serieus verdrongen hebt, want het zal in het zenuwstelsel omhoog moeten komen in fase 2 (extase) en 3 (eenheid) om verlichting te bereiken. Je zal je herinneren vanuit de hoofdlessen dat fase 1 de permanente innerlijke stilte is (“de getuige”).

Er komt dus een moment dat er een opening voor de seksuele (kundalini) energie moet ontstaan – niet naar beneden, maar omhoog. Dit heeft haar eigen soort extatische vervoering die het hele lichaam vult. Hoe kan dit bereikt worden? Het kan door alleen het doen van meditatie, maar het zal lang duren. Meditatie is het beste om fase 1 van verlichting tot stand te brengen – onwankelbaar zuiver gelukzaligheidsbewustzijn. Als de wervelkolomademhaling wordt toegevoegd, zal de gehele sushumna (wervelkolomzenuw) verlevendigd worden met prana vanaf de basis (muladhara) tot aan het derde oog, en dit zal het ontwaken van kundalini meer stimuleren dan alleen met meditatie. Per definitie is kundalini het ontwaken van prana in de wervelkolomzenuw en door het gehele lichaam. En dit komt op vanuit de opslag van prana in het bekkengebied. Om het proces te versnellen kunnen er gerichte fysieke technieken (en kumbhaka – het vasthouden van de adem) worden toegevoegd zoals uitgebreid is besproken in de hoofdlessen. Zoals hier twee lessen geleden genoemd is, is siddhasana de zittende tantrische techniek met de meest directe stimulatie.

Dit kan je dus allemaal doen zonder uiterlijke seksuele activiteit of orgasme, al zal je waarschijnlijk wel wat vreemde nieuwe sensaties hebben in het bekkengebied en vandaaruit omhoog als je verder gaat met je yoga. Het is onvermijdelijk. Wanneer er krachtige gevoelens van liefde komen kan je ze richten naar je spirituele ideaal, in plaats van in een seksueel kanaal, en je bhakti verdubbelen voor het doen van je beoefening. Je kan een wilde passionele liefdesaffaire hebben met God, en het hele proces celibatair blijven, als dat je voorkeur heeft. Vele grote yogi’s en yogini’s uit de geschiedenis hebben dit pad genomen.

Hoever je gaat in het toevoegen van technieken hangt af van wat je voorkeur heeft. Misschien is de directe stimulatie door siddhasana niets voor jou. Misschien ben je ook niet geneigd om een aantal van de andere gerichte technieken te doen. Als dat het geval is, is dat prima. Met alleen meditatie en de wervelkolomademhaling kan de hele klus geklaard worden. Op de lange termijn kan zelfs alleen meditatie ons erg ver brengen. Het is aan jou hoe snel je wilt gaan, en hoeveel extatische energie je in je zenuwstelsel in beweging wilt brengen. Het hebben van een snel opstijgende kundalini kan zorgen voor best een bizar leven, en dat is niet aan iedereen besteed. Langzaam en gemakkelijk is voor sommigen meer geschikt. We hebben niet altijd een keuze. Kundalini kan haar eigen idee hierover hebben. Wanneer ze het overneemt, eindigen we in een partnerschap.

Ongeacht wat de innerlijke ervaringen ook mogen zijn, iedereen is vrij om op zijn eigen tempo te werken met de gevorderde yoga technieken. Dat geldt voor alles, inclusief de tantrische technieken. Het allerbelangrijkste is om de natuurlijke vermogens die inherent in ons zenuwstelsel aanwezig zijn te begrijpen, en dan vervolgens de voor ons meest passende methodes te kiezen die deze vermogens stimuleren. Zelfs een ander pad is goed. In dat geval, zie al deze lessen dan als “stof tot nadenken.”

Maak je geen zorgen, het is geen nadeel om seksueel niet actief te zijn. Je kan het op je eigen manier doen. Het is jouw keuze hoe je terug naar huis reist. Wanneer je de verschillende methoden ontdekt die je zenuwstelsel aanmoedigen om te zuiveren en te openen, zal je je balans vinden in de beoefening.

De guru is in je.