Les T19 – Seks, liefde en bhakti

Iedereen weet dat seks om hormonen gaat. Er is een oude grap dat “tieners volledig uit hormonen bestaan.” Misschien slaat dit ook op veel van ons volwassenen. Hoe groter onze hormonale vitaliteit is, des te groter is onze seksuele status, en zelfbeeld. Wanneer de sappen stromen voelt het dat we meer leven.

Weet je, het gaat allemaal om prana. Prana is vitaliteit, de levenskracht die in ons stroomt. Het is wat achter alle hormonen zit. We beïnvloeden onze prana in yoga door de chemie van ons lichaam te beïnvloeden, en andersom. We denken volgens een bepaalde procedure en we worden fysiek en mentaal stil van binnen, en de innerlijke stilte wordt groter. We worden leeg opzichzelfstaand bewustzijn. Dat is meditatie. We ademen op een bepaalde manier en de energieën die in ons lichaam stromen worden merkbaar verlevendigd. Dat is pranayama. We bedrijven de liefde op een bepaalde manier, of doen bepaalde soorten van solo stimulatie van de seksuele energie, en onze innerlijke ervaringen worden drastisch verruimt tot in hoge vluchten van extatische euforie. Op dat moment zijn we gelijktijdig leeg en euforisch. Wanneer deze twee samenkomen ontstaat er goddelijke liefde – een zelf-vervullende stroom die geen object nodig heeft. Het is er gewoon.

De grote kriya yogi, Lahiri Mahasaya heeft gezegd, “Mijn verering is van een vreemde soort. Heilig water is er niet voor nodig. Er zijn geen speciale voorwerpen nodig. Zelfs bloemen zijn overbodig. In deze verering zijn alle goden verdwenen, en stilte is samengesmolten met euforie.”

Uiteindelijk gaat de uiterlijk menselijke spirituele transformatie niet over externe objecten of rituelen. Het gaat om onze innerlijke processen, ons innerlijke bewustzijn (leegte) en onze extase (euforie). Wanneer deze twee samensmelten, is alles dat overblijft een stroom van goddelijke liefde uit een onuitputtelijk innerlijke reservoir. Het is onze eigen oorsprong. Het bestaat voor geen enkel doel, en toch dient het iedereen. Het is zijn eigen vervulling, wat het gemeenschappelijk goed is. Goddelijke liefde zijn hormonen die in een mens tot hun hoogste niveau van functioneren worden gebracht.

Maar hoe zit het dan met gewone liefde, de soort die de meeste van ons op een zeker moment voelen in het leven? De soort liefde die we in ons hart en lendenen voelen. Hoe kunnen we ons verruimen van deze gewone liefde naar goddelijke liefde? Het zit hem in het kiezen van een hogere manifestatie van onze energie, kiezen voor een hoger niveau van functioneren van onze hormonen, en het maken van de reis van transformatie met gebruik van de yogische kennis.

Wanneer we seksueel opgewonden raken worden onze hormonen in een hoge versnelling gebracht. We voelen ons euforisch. We voelen aantrekking. Aangetrokken tot wat? Iets. Iemand. Deze krachtige euforische aantrekkingskracht heeft een object nodig. We verliezen onszelf als dit gebeurt. Emoties nemen het over. Alleen het object doet er nog toe.

“Liefde kent geen reden.”

Wat is deze gewone liefde? Het is een extreme stroom van hormonen. We worden van binnenuit bedwelmd. Het vervult ons met devotie voor het object waar we toe aangetrokken zijn, in ieder geval voor even. In ieder geval tot de hormonen weer tot rust gekomen zijn. En dan? Dan zijn de “wittebroodsweken” voorbij, en gaan we een andere fase van het proces in, een die minder intens is.

Het verschil tussen gewone liefde en goddelijke liefde is dat de intensiteit van goddelijke liefde nooit ophoudt. De wittebroodsweken gaan nooit voorbij. Het wordt juist meer, en meer, en meer. Het goddelijke liefdesavontuur is als het vallen in een eindeloze afgrond van liefde. Wanneer we vallen, stroomt het van ons uit naar iedereen om ons heen. In goddelijke liefde worden we een kanaal tussen het oneindige en de wereld.

Goddelijke liefde, het goddelijke liefdesavontuur, gaat net zo goed over seks als een normale menselijke romance dat gaat. Goddelijke liefde gaat om innerlijke seks, en het houdt nooit op. Gewone liefde gaat om uiterlijke seks, en verliest na verloop van tijd de intensiteit. Gewone geliefden kreunen in extase voor een paar minuten of een paar uur. Geliefden van het goddelijke kreunen in extase voor decennia.

Als je de gedichten van Rumi of Johannes van het kruis leest, zie je dat deze heiligen passionele relaties hadden met het goddelijke. Intens romantische relaties in termen van hun eigen “ishta,” hun gekozen ideaal. Zoals Lahiri Mahasaya aangeeft, worden uiteindelijk zelfs de idealen overschaduwd door de realiteit van innerlijke transformatie, de samensmelting van innerlijke stilte met innerlijke extase, een neurobiologisch proces dat zich in ons afspeelt.

Ah, de goddelijke romance! We moeten het op de een of andere manier onder woorden brengen. We beschrijven het met metaforen, goden, de taal van onze cultuur. Na alle analyse en alle yoga, kan er wanneer de goddelijke liefde opborrelt alleen nog maar poëzie zijn, en misschien zelfs dat niet eens.

Ook in tantrische relaties gaat dat zo. De hormonen worden steeds verder en verder gecultiveerd. Onze geliefde is het goddelijke voor ons, in ons, en ons omvattend. Als we de methode van bhakti hebben gebruikt, weten we dat al onze verlangens, al onze passies, al onze hormonen op dat hoge doel in ons worden gericht. Niets is van belang behalve dat. Onze gewone liefde zal zich continue omvormen in goddelijke liefde. Liefdesobjecten worden spirituele objecten en smelten vervolgens in ons. Ons lichaam, onze geliefde, en iedereen die we zien zijn expressies van God, en dat goddelijke liefdesspel lost alle afscheidingen op. Normale mensen verklaren ons misschien voor gek als we in deze staat van goddelijke passie zijn.

Gek of niet, als we verstandig zijn zullen we, wanneer we niet in tantrische seksuele relaties zijn, onze liefde steeds hogerop laten gaan door de zittende beoefening. Dit kunnen we iedere dag doen. Dan stopt de romance nooit. Het sluipt in ons dagelijkse leven, en stroomt in prachtige stromen van gelukzaligheid van ons uit. Dagelijkse beoefening is hier belangrijk voor. Uiteindelijk houdt het zichzelf in stand. Het zenuwstelsel wil naar die goddelijke staat toe. Stilletjes roept het ons vanuit het hart om yoga te doen. En als het zenuwstelsel zich opent in yoga dan is stoppen niet meer mogelijk. Dan gaan we de hele reis mee.

Dus, als je verliefd bent, aan het vrijen bent, of zelfs maar nadenkt over liefde, houd dan dit in gedachten. Je liefde heeft een grootse bestemming ver voorbij de gehechtheden en het genot van het moment. Je hoeft nergens naar toe te gaan om je bestemming te bereiken. Je hoeft je familie, je carrière, of wat dan ook, er niet voor op te geven. Je hoeft je alleen maar te beseffen dat je verlangen en je passie op iets hogers gericht kan worden.

Hoe?

Het is de intentie alleen die dingen in beweging brengt. Kan je voelen hoe het nu in je beweegt? Een versnelling van devotie. Een magische verwachting die zich diep van binnen roert. Geef dat de voorkeur. Voel het als je de methoden gebruikt die de goddelijke energieën in jezelf en in je geliefde verder zal ontwikkelen. Voel het als je je dagelijkse zittende beoefening doet. Klim hoog op in goddelijke liefde. Je hebt de middelen.

De guru is in je.