Les T21 – Oeroud advies over tantrische seks

In 1957 is er in Japan een klein boekje gepubliceerd genaamd “Zen Flesh, Zen Bones: A collection of zen and pre-zen writings”, samengesteld door Paul Reps en Nyogen Senzaki. Het bevat teksten vanuit een aantal oude Indiase geschriften. Verschillende hiervan; de 4000 jaar oude Vigyan Bhairava en Sochanda Tantra, plus een andere, zijn samengevoegd om samen de 112 technieken te vormen die de “centrerende oefeningen” worden genoemd. Dit is een allesomvattend overzicht van de technieken van tantra yoga, die zowel de rechtshandige als linkshandige technieken bevat.

De 112 technieken bestaan ieder uit een aantal regels, en vullen samen maar een paar pagina’s. Je kan ze vinden in de AYP link section op de Engelstalige website.

Zoals we hier in de eerste les hebben besproken, is tantra de meest veelomvattende van alle yogasystemen, waarbij niets onbenut blijft als een middel tot spirituele transformatie. Haast alle lessen van de Gevorderde Yoga Technieken (AYP) worden op de een of andere manier aangeraakt in de 112 technieken. Wat verbazingwekkend is, want ze zijn niet als richtlijn gebruikt voor het schrijven van deze lessen. Wat vandaag de dag waar is in yoga was 4000 geleden net zo waar, en is destijds ook gedocumenteerd.

Je zal je herinneren dat brahmacharya de basis is voor het managen van seksuele energie voor spirituele doeleinden. Brahmacharya is het behouden en cultiveren van seksuele energie. Dit wordt op bepaalde manieren bereikt in de zittende technieken, en op andere manieren tijdens tantrische seksuele relaties.

Techniek #48 van de 112 technieken omschrijft de essentie van tantrische seks, en bevat alle seksuele technieken die we hier besproken hebben:

“Aan het begin van de seksuele vereniging, houd de aandacht op het vuur in het begin, en, op die manier doorgaand, voorkom sintels (uitgebrande kolen) aan het einde.”

Vanuit deze ene zin kunnen alle tantrische seksuele methoden worden afgeleid. Het is zelfs zo dat er volumes vol geschreven zijn om verder te verklaren. Osho/Rajneesh, de bekende tantrische guru, heeft een 1000 pagina’s dik boek geschreven om de 112 technieken uiteen te zetten. Het heet “Het boek der geheimen,” gepubliceerd in 1974.

In yoga is niets nieuw. Het menselijk zenuwstelsel functioneert vandaag de dag op dezelfde manier als dat het duizenden jaren geleden deed. Het is alleen een kwestie van het begrijpen van de onderliggende principes die betrokken zijn in de menselijke spirituele transformatie. Wanneer we deze kennen, is het eenvoudig om de effectiviteit van spirituele technieken te beoordelen. En ze vervolgens te integreren in een simpele, krachtige routine die in staat is om ons leven te veranderen, ons daarbij openend voor oneindige extatische gelukzaligheid.

De guru is in je.