Les T24 – Tantrische masturbatie tijdens de zittende beoefening?

Vraag: Na het lezen van het materiaal in de tantra lessen, vraag ik me af of ik snellere progressie zou maken als ik meer seksuele opwinding zou hebben tijdens mijn zittende beoefening. Op het moment is dat er helemaal niet. Siddhasana wekt geen seksuele opwinding in me op, mogelijk komt dat doordat ik Prozac neem, wat het vermogen van het lichaam vermindert om opgewonden te raken, zowel vechten en vluchten als seksualiteit. Ik slik het voor zowel angst als depressie. Vandaag kwam in me op dat dat datgene wat moet gebeuren op het gebied van angst niet het verminderen van opwinding/angst is, maar de transformatie van die opwinding/angst in spirituele energie. Het zou moeilijk voor me zijn om angst op te roepen voor mijn zittende beoefening, maar seksuele opwinding zal niet zo lastig zijn. Dus ik vraag me af of pre-orgastische masturbatie als onderdeel van de zittende beoefening zinvol kan zijn in het vergroten van de stroom van energie en om extase te bereiken?

Ik hoop dat alle technieken die je onderwijst me uiteindelijk in staat zullen stellen om te stoppen met het nemen van Prozac, maar ik ben niet van plan om er plotsklaps mee te stoppen.

Antwoord: Ik ben het eens dat je niet moet stoppen met je medicatie om alleen wat meer gevoeligheid te krijgen in siddhasana. Het is niet essentieel. Door het omhoog brengen van innerlijke stilte wordt er al veel vooruitgang en daarvoor is geen seksuele stimulatie nodig. Zoals je weet is innerlijke stilte veruit het belangrijkste ingrediënt voor verlichting.

Houd in gedachte dat het meeste wat hier in de tantra lessen besproken wordt voor de mensen is die al in een bepaalde mate seksueel actief zijn, en hoe ze er het beste gebruik van kunnen maken. Het wordt niet aangemoedigd om seksueel actiever te worden, voorbij aan wat normaal is, alleen om tantrische seksuele beoefening te doen.

Ik snap hoe het idee van het stimuleren van de seksuele opwinding voor de zittende beoefening bij je op kon komen. Dit is waar siddhasana in feite voor is. Maar het is het beste om het niet actief te proberen te stimuleren naast siddhasana in de zittende beoefening. Het is beter om het vanzelf te laten gebeuren in siddhasana. En vergeet ook mulabhanda en de hoger gelegen mudra’s niet, die allemaal verbonden zijn met de opkomende extatische (seksuele) conductiviteit in het zenuwstelsel.

Je wil je spirituele vooruitgang versnellen, en dat is begrijpelijk. Maar het is beter om niet voor of tijdens de zittende beoefening te masturberen. Dat is teveel stimulatie voor wanneer je het zenuwstelsel naar de stilte wilt brengen. Je kan de tantrische technieken wel op andere momenten gebruiken, en de resultaten daarvan zullen zich opeenstapelen in je zenuwstelsel en zullen dan van nature meer aanwezig zijn in siddhasana en de zittende beoefening, en ook in je dagelijkse leven.

Je kan siddhasana wat helpen door je geslachtdeel in je hand te houden terwijl je je zittende beoefening doet. Dit is geen masturbatie, alleen een stille ondersteuning voor je energie. Ga er niet zover in dat het teveel afleiding geeft van een ontspannen wervelkolomademhaling en meditatie. We willen een goede balans. Dat is waar we met siddhasana ook naar toewerken, met een mooie balans tussen extatische energie die zachtjes door ons heen golft en innerlijke stilte die in meditatie en de andere zittende beoefeningen opkomt. Deze twee komen in ons samen om oneindige extatische gelukzaligheid en overstromende goddelijke liefde te creëren.

Het is belangrijk om op te merken dat het opwekken van extatische kundalini niet alleen om seksuele stimulatie draait. Alle pre-orgastische stimulaties in de wereld (inclusief siddhasana) zal mogelijk geen effect hebben als de innerlijke stilte zich nog aan het vormen is en pranayama en de andere technieken het zenuwstelsel nog niet genoeg geopend hebben.

Als je de neiging hebt om af en toe te masturberen (op andere momenten dan de tijdens de zittende beoefening), maak dan vooral gebruik van de tantra technieken. De telmethode die we net besproken hebben kan met goede effectiviteit regelmatig gebruikt worden om de seksuele energie omhoog te brengen tijdens solo sessies of in sessies met partner. Hierdoor zal je geleidelijk aan het zenuwstelsel cultiveren om altijd van nature in die vredige extatische modus te zijn. Dan zal siddhasana ook meer effect hebben omdat de energie al in beweging is.

Dus als je op regelmatige basis met de seksuele energie werkt buiten de zittende beoefening om, zal dat siddhasana en al je andere technieken helpen. Het is een aparte beoefening, en dat is ook de wijze waarop alle tantrische seks hier in de lessen besproken wordt, als een aparte beoefening in plaats van geïntegreerd met de zittende beoefening. Het is belangrijk om de dagelijkse zittende beoefening niet teveel in de richting van tantrische seks te laten neigen, want anders zullen we daarin wat verliezen – balans…

De zittende beoefening is de kernbeoefening van yoga. We hebben het dagelijks nodig om vooruit te gaan. Tantrische seksuele technieken zijn als het extraatje. We genieten ervan wanneer dat kan, maar niet als een ingepland tweemaal daags event. Tantrische seks is geen vervanging voor dagelijkse wervelkolomademhaling en diepe meditatie.

De guru is in je.