Les T28 – Gevorderde siddhasana voor vrouwen en mannen

In de hoofdlessen (#33 en #75) hebben we een techniek geïntroduceerd genaamd “siddhasana.” Dit is zitten met de hiel onder het perineum wat een zachte en gelijkmatige pre-orgastische seksuele stimulatie geeft tijdens de zittende beoefening. Het effect dat dit na verloop van tijd heeft is dat het de spirituele extatische energieën cultiveert door ons hele zenuwstelsel, wat een voorwaarde is voor de vereniging van de vereniging van onze goddelijke polariteiten, wat leidt tot de laatste fase van verlichting.

Het activeren van seksuele energie hogerop in het zenuwstelsel heeft ook een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste de aanwezigheid van gevestigde innerlijke stilte is, wat gecultiveerd wordt door diepe meditatie. Om deze reden starten de hoofdlessen met meditatie en vervolgens de wervelkolomademhaling en de andere methoden voor het systematisch cultiveren van onze innerlijke levenskracht (seksuele energie), ook wel bekend als het laten opstijgen van kundalini.

Yoga die gebruik maakt van verschillende manieren om de seksuele energie rechtstreeks te cultiveren voor spirituele doeleinden bestaat al een lange tijd, en is vanwege de voor de hand liggende redenen controversieel. Seks krijgt vaak de schuld voor het misbruik en de wandaden van de mensheid, en is daarom vaak onderdrukt in spirituele technieken, ondanks dat het een cruciale rol speelt in de neurobiologie van menselijke spirituele transformatie. Het ontkennen van de rol van seksualiteit in spirituele processen heeft als gevolg gehad dat er minder verlichting aanwezig is in de wereld.

Het probleem met seks is niet seks. Het is onze neiging om geobsedeerd te raken met de erg intieme energieën van seks, en dan met name het orgasme. Als we mediteren en zuiver gelukzaligheidsbewustzijn komt in ons op, zijn we geleidelijk aan in staat om objectiever met onze seksuele energie om te gaan, minder geobsedeerd. En kunnen we starten met het bewust sturen van seksuele energie naar de hogere spirituele kanalen in ons zenuwstelsel. Dit verklaart het nut van de tantrische seksuele methoden. 

Siddhasana is in een van de eerdere lessen beschreven als de beste tantrische seksuele techniek. Dit komt omdat het moeiteloos voor langere periodes gedaan kan worden tijdens de zittende beoefening. Dat garandeert dat er iedere dag tantrische cultivatie plaatsvindt op het meest gunstige moment, tijdens de het doen van pranayama, meditatie en onze andere gevorderde yoga technieken. Dit is ideaal om de beste resultaten in yoga te genereren, wat veel permanent stromende extatische energie in ons leven zal geven. Onze innerlijke stilte, gecultiveerd in meditatie, gaat als vanzelf verblijven in onze doorgaande extase, wat ons naar een staat van permanente extatische gelukzaligheid en uitstromende goddelijke liefde brengt. De twee, innerlijke stilte en euforische extase, worden een. Dit leidt naar de hoogste fase van verlichting.

Nu we weten dat het gebruiken van siddhasana zo zinvol is om onze extatische energie te cultiveren tijdens de zittende beoefening, komt de vraag op of er niet meer is dat we kunnen doen om dit proces te ondersteunen. Ja, dat is er. Er zijn veel dingen die we kunnen doen. In deze les zullen we het hebben over de uitbreiding van siddhasana.

De versie van siddhasana die besproken is in de hoofdlessen en tot zover in de tantra lessen is de basistechniek – simpelweg zitten met de hiel bij het perineum. De techniek kan worden geoptimaliseerd voor meer effect in de zittende beoefening. Het wordt door anatomische verschillen op net een wat andere manier gedaan door vrouwen en mannen. In beide gevallen gaat het erom om siddhasana zo te positioneren dat er maximale seksuele stimulatie ontstaat, terwijl we steeds pre-orgastisch blijven. Tijdens het doen van de gevorderde siddhasana gaan we niet over in een actieve masturbatie modus. Dus naast dat we in een pre-orgastische modus zijn, zijn we ook in een pre-masturbatie modus. We zitten alleen maar op een manier die seksueel stimulerender is, wat een zegen is voor onze zittende yogabeoefening.

In de gevorderde siddhasana voor vrouwen laat je de hiel voorwaarts komen zodat deze knusjes voor de ingang van de yoni komt te rusten. Dit past van nature en wordt makkelijk bereikt door de meeste ondernemende yogini’s. Er hoort nog een tweede deel bij de gevorderde siddhasana voor vrouwen. Hierbij breng je de tenen van de buitenste voet omhoog en je stopt de tenen tussen de kuit en het bovenbeen, waarbij je de hiel van de buitenste voet naar de yoni brengt waarbij de hiel tegen de clitoris drukt. Wanneer dit gelukt is, drukt in deze vorm van siddhasana voor vrouwen de binnenste hiel gemakkelijk omhoog tegen de ingang van de yoni, en de buitenste hiel drukt gemakkelijk tegen de clitoris. Het is een erg stimulerende zithouding om de gevorderde yoga technieken in te doen. Zoals met alle gevorderde yoga technieken, heeft het even nodig om er aan te wennen, en zal het geleidelijk aan tot stabiliseren in een gelijkmatige en normale manier van het doen van pranayama, meditatie en de andere gevorderde yoga technieken. Het resultaat zal zijn dat er veel meer extatische energie door het zenuwstelsel zal bewegen tijdens en lang na de zittende beoefening. Na verloop van tijd wordt het hele leven verlicht door de extatische energieën die zich permanent vestigen in het zenuwstelsel.

Het tweede deel van deze siddhasana voor vrouwen, waarbij de hiel van het buitenste been moeiteloos tegen de clitoris aangelegd wordt, is misschien niet voor iedereen makkelijk uit te voeren. Als het te moeilijk is, is het prima om de buitenste voet beneden te laten met de tenen onder de scheen gestopt, terwijl je de binnenste hiel onder je laat liggen tegen de opening van de yoni. In dit geval kan de yoni omvat worden met een hand tijdens de zittende oefeningen, waarbij de geschikte vingers op de clitoris rusten. Dit is niet voor actieve masturbatie. Je laat alleen op zo’n manier de hand en vingers zacht rusten dat er gelijkmatige, voornamelijk onbeweeglijke, stimulatie ontstaat. We willen dat de aandacht vrij is voor pranayama en meditatie, dus deze handpositie te afleidend is, verminder de stimulatie dan iets. De stimulatie is niet bedoeld voor masturbatie als doel op zich. Het is bedoeld om de cultivatie van seksuele energie in de zittende beoefening te ondersteunen. Na verloop van tijd zal licht pre-orgastische stimulaties normaal worden tijdens de beoefening, of nu de hand en hiel worden gebruikt of beide hielen.

Vrouwen die het lastig vinden om met hun hiel de opening van de yoni of de clitoris te bereiken kunnen er voor kiezen om een hulpmiddel te gebruiken wat hetzelfde effect zal geven. Dit is net zo goed om te doen en is valide yoga, zolang de principes van continue pre-orgastische stimulatie tijdens de zittende beoefening wordt bereikt. Dus als de benen niet makkelijk buigen, of de hielen redden het niet, dan kunnen de effecten van gevorderde siddhasana nog steeds worden bereikt door te zitten op een stoel, of waar dan ook, als de passende stimulerende hulpmiddelen worden gebruikt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mannen.

Gevorderde siddhasana voor mannen is vergelijkbaar. De binnenste hiel wordt naar voren gebracht waarbij het gemakkelijk rust op het zachte deel net achter het schaambeen waar de urinebuis naar buiten komt. Anatomische gezien komt het overeen met waar de opening van de yoni is bij de vrouw. Wanneer de hiel comfortabel omhoog drukt tegen het zachte deel dan wordt er een directe stimulatie van innerlijke energieën ervaren. Dit is ook de plek waar de hiel gemakkelijk gebruikt kan worden om de zaadlozing te blokkeren. Dit doe je door naar voren te leunen op de hiel. Wanneer de pre-orgastische stimulatie in siddhasana stabiel is geworden, is blokkeren niet meer nodig. In sommige scholen van yoga wordt siddhasana aangeleerd als een middel om erecties te voorkomen. Hier is veel aanhoudende druk voor nodig in siddhasana, waarbij de basis van de lingam wordt samengedrukt tegen de achterzijde van het schaambeen, soms voor lange tijd. Dit wordt in deze lessen niet aangeraden. We streven altijd naar een comfortabele en aangename beoefening. Het is niet nodig om de uiterlijke expressies van seks die tijdens de beoefening opkomen in de kiem proberen te smoren. In deze lessen wordt siddhasana altijd als een natuurlijke en gezonde manier gebruikt om op zachtaardig wijze de extatische energieën omhoog te brengen.

Erecties zullen komen en gaan tijdens de zittende beoefeningen, met of zonder siddhasana. Wanneer het zenuwstelsel gewend raakt aan het omhoog brengen van seksuele energie tijdens de yoga beoefening, zullen uiterlijke opwinding en erecties steeds minder worden. Het tot rust komen van de genitale opwinding en erecties tijdens yoga gaat niet ten koste van onze seksuele relaties op andere momenten. Tijdens de zittende beoefening ontstaat er alleen een andere modus van functioneren, waarbij de energie omhoog gaat in plaats van naar beneden, dus de genitale energie richt zich in dat geval naar binnen en omhoog. Wanneer het dan tijd is voor seksuele relaties zal de genitale energie zich vanzelf weer naar buiten richten. Zo ontdekken we dat onze seksualiteit de ene of andere richting op kan gaan. Natuurlijk gaat de seksuele stroom in volledig ontwikkelde tantrische relaties gelijktijdig naar binnen als naar buiten, met als het belangrijkste proces de pre-orgastische cultivatie tijdens seksuele relaties. Dat is wat seks in de sfeer van yoga houdt. Zodra seks voornamelijk een genitaal orgasme als doel heeft, is het niet tantrisch meer. Het is het bewuste doel van pre-orgastische cultivatie (brahmacharya) wat seks yogisch maakt.

Er is ook nog een tweede deel van gevorderde siddhasana voor mannen. De tenen van de buitenste voet worden omhoog gebracht en tussen de kuit en het bovenbeen gestopt (of de voet kan bovenop het bovenbeen geplaatst worden door mannen die gewend zijn om padmasana te doen). De hiel van de buitenste voet komt dan knusjes op de genitaliën te rusten op zo’n manier dat de genitaliën comfortabel tussen de binnenste en de buitenste voet gehouden worden. Net zoals de manoeuvre met de buitenste voet voor vrouwen, is dit misschien niet voor alle mannen op een moeiteloze en comfortabele manier te bereiken. Als dat het geval is, dan is het goed om de onderste voet beneden te laten met de tenen onder de scheen gestopt, en de hand te gebruiken om de genitaliën te omvatten. Deze instructie is een aantal lessen geleden al gegeven (#T24), en wordt nu herhaald voor degene die moeite hebben met het positioneren van de buitenste voet. Het gebruiken van de hand is net zo effectief (misschien wel effectiever) als het gebruiken van de voet, er is dus geen tekortkoming. Hetzelfde geldt voor vrouwen die hun hand gebruiken in plaats van hun voet. Het idee is gelijkmatige pre-orgastische stimulatie met minimale beweging in een pre-masturbatie modus. Siddhasana is een houding waar we willen zijn zonder dat het enige aandacht vraagt. Dit maakt onze aandacht vrij om pranayama en meditatie te doen, terwijl we tegelijkertijd moeiteloos pre-orgastisch seksueel worden gestimuleerd.

Zoals in de hoofdlessen al genoemd is, kunnen beide voeten gebruikt worden om onder het perineum te leggen, en de voet kan halverwege worden gewisseld als dat helpt om comfortabel in de houding te blijven. Blijf niet in siddhasana zitten wanneer het zo ongemakkelijk is dat het je afleidt van de pranayama en meditatie. Als het seksueel te stimulerend is, neem dan een stap terug en laat de seksuele stimulatie even voor wat het is. We kunnen er later altijd weer meer verder gaan. Het is een proces van het ontwikkelen van gewenning. Samen met de gewenning ontstaat er een steeds groter wordend vermogen om blijvende extase te cultiveren van top tot teen. Dit gebeurt gedurende een periode van weken, maanden en jaren.

Door gebruik te maken van gevorderde siddhasana tijdens de zittende beoefening zal geleidelijk aan onze relatie met onze seksuele energie veranderen en veel gezonder worden. Als onze obsessie voor het orgasme minder wordt, ontwikkelen we een steeds gelukzaligere relatie met onze goddelijke extatische energieën. Deze verandering doet niets af aan ons verlangen of vermogen om normale seksuele relaties te hebben. In tegendeel, siddhasana zal ons vermogen vergroten om seksuele relaties te hebben die liefdevoller, langduriger, en spiritueel meer regeneratief zijn. Als we er voor kiezen om tantrische seks te hebben, zullen we merken dat ons vermogen om dit met succes te doen verbeterd is omdat we gedurende maanden en jaren tijdens onze zittende beoefening in siddhasana zitten. Ons seksleven zal zich vanzelf uitbreiden tot in de spirituele dimensie, en we zullen rondlopen met goddelijke extase die ons van binnen permanent streelt.

Dit is de essentiële rol die seksualiteit speelt in yoga, en in onze reis naar het ervaren van verlichting in het dagelijkse leven. En dit is de reden om gevorderde siddhasana te doen tijdens onze zittende beoefening.

De guru is in je.

 

Toevoeging – dit is een vervolg V&A over gevorderde siddhasana:

Vraag: Een snelle vraag over siddhasana: Ik dacht dat de plek voor mannen om de hiel te plaatsen (in een eerder les) tegen het perineum was, maar na het lezen van les T28, ben ik in de war.

Het klinkt alsof je het mogelijk hebt over de ruimte tussen de basis van de penis en de top van het scrotum in plaats van het perineum. Het wordt erg gewaardeerd als je dit zou kunnen ophelderen, want ik wil zeker zijn dat ik de hiel goed plaats voordat ik er verder mee ga oefenen.

Bij voorbaat dank.

Antwoord: Ja, het perineum is de plek waar de hiel (of het vervangende hulpmiddel) geplaatst moet worden in siddhasana. In tantra les #T28, is de instructie om wat verder naar voren te komen op het perineum, dichter bij de basis van de lingam, maar nog steeds achter het punt waar het achter het schaambeen omhoog gaat. Dit is dus niet op de lingam en niet op het scrotum. Het is er onder en achter. Door met de hiel wat naar voren te komen, dichter naar de basis van de lingam, tegen het zachte deel wat zich er direct achter bevindt, wordt de stimulatie in siddhasana vergroot. Dit komt overeen met de instructie voor de gevorderde siddhasana voor vrouwen, waar de hiel tegen de opening van de yoni wordt geplaatst. Het is voor beide sekse dezelfde locatie, het zachte deel direct achter het schaambeen.

De buitenste voet wordt over de lingam gebracht waarbij de bovenste hiel er licht bovenop rust zodat de lingam en het scrotum tussen onze beide voeten zijn.

Let op het deel in tantra les #28 waar gesproken wordt over het niet overmatig afknellen van de lingam en het toestaan dat erecties opkomen en gaan. We plaatsen de hiel niet verder voorwaarts om de lingam af te knellen (dit wordt in sommige scholen onderwezen, maar niet in AYP). We doen het om de stimulatie in opwaartse richting te vergroten. Na verloop van tijd zal deze toegenomen stimulatie veranderen van erotische naar extatische energie die omhoog stroomt en vermengt met onze innerlijke stilte (zuiver gelukzaligheidsbewustzijn). Je kan les #235 nog eens bekijken voor meer informatie over deze vermenging.

Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.