Les T31 – Constant komen

Vraag: Wat je zegt klinkt logisch en in essentie, is het de ojas voortgekomen uit het vuur van muladhara die we omhoog brengen.

Maar dit vindt voornamelijk plaats wanneer we volledig gecentreerd zijn in het derde oog, en als ons lichaam bespeeld wordt als een goddelijke instrument. De orgastische golven worden omhoog gebracht en gecentreerd in het derde oog … de muladhara klimt omhoog … en als we dan komen … resoneert het hele lichaam en, verrassend genoeg, komt het sperma niet naar buiten. Dit proces vraagt ook om onze ogen te sluiten en onze tong als een rietje op te rollen en het genot met iedere inademing op te zuigen en het te richten naar het derde oog.

Antwoord: Dank je voor je heldere perspectief op vajroli en het basis tot derde oog orgasme. Ik ben het ermee eens dat ware vajroli (opwaartse absorptie van seksuele vloeistoffen), naast het uitvoeren van het technische gedeelte van de techniek, een automatisch onderdeel is van een veel groter proces, en waar de verbinding tussen het derde oog en de basis (muladhara) een onderdeel van uitmaakt. Jij noemt het de muladhara (basis) die opklimt naar het derde oog. Dit is een interessante beschrijving die je geeft, want een van de observaties die we hebben in de wervelkolom bastrika, is dat het derde oog en de basis “samensmelten” tot één. Dit samensmelten van de basis en het derde oog is ook wat langzaam ontstaat in de wervelkolomademhaling, al wordt dat in de beginfases misschien minder opgemerkt. Dit is de extatische verbinding die ontwikkeld wordt tussen de basis en het derde oog, precies zoals je beschrijft.

Er is nog een ander element dat we kunnen waarnemen, en dat is het fenomeen van de verandering die plaatsvindt in het “komen.” Tijdens seks is “komen” het orgasme, zowel voor als nadat het vajroli-effect op natuurlijke wijze onderdeel is geworden van het spirituele-seksuele proces. Met opkomende extatische conductiviteit tussen de basis en het derde oog, sluipt de gebeurtenis van het “komen” in het derde oog ons leven in als een doorgaande ervaring. Met andere woorden, “komen” of “orgasme” wordt een doorgaande ervaring in ons hele lichaam dat nooit stopt, en die geen uiterlijke stimulatie nodig heeft. Alleen het omhoog draaien van de ogen, kechari ingaan, of een kleine aanspanning bij de basis zal golven van extase door ons zenuwstelsel laten stromen als een golvende zee. En dat is nog niet alles. Na verloop van tijd, verplaatst het hele proces zich omhoog van het derde oog naar de kruin. Het proces van het met stabiliteit openen van de kruin is behandeld in de hoofdlessen (zie “kruinopening” in de onderwerpen index, en specifiek les #199).

Kan “komen” op deze manier volgehouden worden? Kunnen we blijven functioneren onder invloed van een continue orgasme in het gehele lichaam? Is het uitputtend?

Deze doorgaande ervaring van komen is de vervulling van yoga, het ontstaan van een oneindige staat van extatische gelukzaligheid en goddelijke liefde in zenuwstelsel. We kunnen in deze omstandigheden blijven functioneren omdat ons zenuwstelsel er aan went. Net zoals het zenuwstelsel dat gedaan heeft met alle andere aanpassingen in onze spirituele neurobiologie die ontstaan door langdurige yoga beoefening.

Het is niet uitputtend. Juist het tegenovergestelde. Wanneer de goddelijke energie door ons heen golft, regenereert het continue iedere cel in ons lichaam. In deze situatie wordt seks een bron van onbegrensde energie, creativiteit en geluk in het lichaam. Er komt zoveel goddelijke liefde in ons op dat het naar iedereen om ons heen uitstroomt in de vorm van verkwikkende energie en liefdevolle dienstbaarheid.

Dit is waarom we tijdens het volgen van ons gekozen pad in yoga veel aandacht besteden aan het omgaan met de seksuele energie.

Schakelt dit de behoefte voor seksuele relaties uit? We worden zeker minder obsessief over seks. Dat is iets goeds. En tegelijkertijd verandert deze transformatie alle seks in spirituele beoefening. Pre-orgastische seks kan ondersteuning geven aan het proces van spirituele transformatie. Dus de vooruitgang, die als het resultaat van yoga in ons zenuwstelsel ontstaat, maakt dat wanneer we aangetrokken worden tot het fysiek bedrijven van de liefde, de seksuele activiteit alleen maar waardevoller wordt. Seksuele activiteit wordt een opstap naar permanente extatische gelukzaligheid.

Seks is niet noodzakelijk voor verlichting, maar onder de juiste omstandigheden kan het een significante hulp zijn.

De guru is in je.