Les T33 – Wervelkolomademhaling tijdens tantrische seks?

Vraag: Er bestaat een vama (linkshandige) vorm van kriya die beoefenend wordt tijdens de geslachtsgemeenschap, deze techniek heet de cobra ademhaling en heeft 4 niveaus van beoefening. Dit lijkt een snellere methode te zijn in vergelijking met de normale kriya, met snelle resultaten. Maar in deze lessen heb je ons verteld om de wervelkolomademhaling buiten de tantra beoefening om te oefenen. Maar als de wervelkolomademhaling tijdens de tantra technieken uitgevoerd kan worden met enorme voordelen, waarom heb je de wervelkolomademhaling dan niet aangeraden in combinatie met de seksuele technieken?

Antwoord: Vanzelfsprekend is het mogelijk om de wervelkolomademhaling tijdens tantrische seks te doen. Er zijn verschillende redenen waarom we er tot op heden nog niet mee gestart zijn. De redenen hebben we in de lessen behandeld.

Ten eerste lenen seksuele relaties zich er niet voor om met regelmaat van de klok gedaan te worden – niet tweemaal per dag op een bepaalde tijd, en niet dagelijks zonder onderbreking.

Ten tweede lenen seksuele relaties zich er niet voor om gereguleerd te worden in tijdsduur – zoveel minuten van deze techniek en zoveel minuten van deze techniek.

Ten derde kan het combineren van de zittende beoefening met tantrische seks leiden tot extra obstructies die loskomen en dat moet op een bepaalde manier gereguleerd worden om te zorgen dat het niet teveel wordt.

Ten vierde kan het ontstaan van seksuele relaties het beste aan serendipiteit overgelaten worden, wat de natuurlijke manier is om het te laten ontstaan. Dit is niet in lijn met al de bovengenoemde punten, maar kan door de discipline van wederzijds toegewijde beoefenaars overkomen worden.

Tijd gerelateerde kwesties zijn van groot belang in yoga. Zonder regelmaat en de juiste timing van technieken, kan yoga al snel uit de hand lopen. En een aanzienlijk aantal mensen hebben in de V&A’s in de hoofdlessen commentaar gegeven op ervaringen vanuit de zittende beoefening die hier mee te maken hebben. Het is zelfs zo dat de meeste V&A’s over het minderen van beoefening gaan om zo de ervaringen de ruimte te geven. Het kan best lastig zijn om de balans te behouden in de gevorderde yoga technieken. Dit is de reden waarom het gebruiken van seksuele relaties als belangrijkste yoga methode te vergelijken is met het oversteken van de oceaan in een kleine roeiboot tijdens een orkaan.

Betekent dit dat je de wervelkolomademhaling niet zou moeten doen tijdens seksuele relaties? Nee, dat betekent het niet. Het betekent dat het niet als voornaamste methode gezien moet worden, welke in de hoofdlessen met de klok getimed worden, tweemaal daags voor het ontbijt en voor het avondeten.

Wanneer we seksuele relaties hebben, wanneer dat zo ontstaat, dan kunnen we het gebruik van de wervelkolomademhaling overwegen, of wat dat betreft iedere andere techniek die we in de hoofdlessen besproken hebben. Ik weet zeker dat er hier al meerdere mensen, net als jij, aan gedacht hebben. Er zijn een heleboel technieken waaruit je kan kiezen. Maar er is een uitdaging, en dat is de kans dat je een overmatige hoeveelheid obstructies losmaakt in het zenuwstelsel.

Als dit zo is zullen we het merken aan hoe we ons voelen na de seksuele relatie die gecombineerd was met de wervelkolomademhaling en andere technieken.

Het is inderdaad krachtig om tijdens de wervelkolomademhaling in seksuele vereniging te zijn. Maar kracht vertaalt zich niet direct in vooruitgang. Ten slotte hebben we al een enorme kracht tot onze beschikking in de zittende beoefening, als we maar in staat waren om het allemaal te absorberen en te gebruiken. Maar we kunnen maar zo snel gaan als dat ons zenuwstelsel in staat is om de loskomende obstructies te verwerken, en daarin ligt de beperkende factor. Er is geen limiet aan de kracht in deze technieken, met of zonder seksuele vereniging. Dus nogmaals, het komt aan op de regulering van de technieken door middel van self-pacing.

Dit is ook van toepassing op tantrische seks, al zit dat niet zozeer in het gebruik van de holdback methode om lange pre-orgastische verenigingen mogelijk te maken. Dit leidt over het algemeen niet tot overmatige zuivering – alleen maar tot meer en meer extatische gelukzaligheid, wat zelfs als we op een later moment onze zittende beoefening ingaan bij ons blijft. Dit is de reden waarom de focus in de tantralessen op de holdback methode en de lange pre-orgastische vereniging gelegen heeft. Het veroorzaakt over het algemeen geen onbalans in onze innerlijke energieën, en bereidt het zenuwstelsel voor op een prachtige zittende beoefening, de volgende dag, of wanneer de tijd voor onze volgende zittende beoefening komt. Dit is de ware beloning die voortkomt uit tantrische seksuele vereniging, en alleen langdurige pre-orgastische vereniging is nodig om het te produceren. Er is veel te zeggen voor het los beoefenen van tantrische seks en de zittende beoefening in plaats van tegelijkertijd.

Wanneer de wervelkolomademhaling toegevoegd wordt aan de seksuele relaties, zullen er meer innerlijke obstructies vrijkomen in het zenuwstelsel, en je zal merken dat het noodzakelijk is om de beoefening te reguleren om de excessen die plaats kunnen vinden te voorkomen. Dit is wat lastig wanneer je in de ban bent van het liefdesspel, tenzij twee mensen zo op elkaar afgestemd zijn dat ze terwijl ze in vereniging zijn, met de gezichten naar elkaar toe en ondersteund door kussens in een V-vorm (of een andere min of meer verticale positie), 5, 10 of 15 minuten de wervelkolomademhaling kunnen doen. Dat klinkt niet heel erg romantisch of wel? Maar, het maar door en door laten gaan kan leiden tot een teveel aan obstructies die loskomen bij een of beide partners, met een hoop prikkelbaarheid als gevolg wanneer het vrijen klaar is. Probeer het en zie wat er gebeurt. Krachtige spirituele technieken zijn krachtige spirituele technieken, onafhankelijk van waar ze gedaan worden.

Zie je dus waarom we hier niet eerder mee aan de slag zijn gegaan? Het laat een mogelijkheid dat er complicaties en mogelijke problemen ontstaan. In deze lessen willen we bij de benaderingen blijven die eenvoudig zijn en die minimale moeilijkheden veroorzaken, en die tegelijkertijd erg effectief zijn in het zuiveren en openen van het zenuwstelsel voor de goddelijke ervaring.

Dus in plaats daarvan introduceren we de seksuele stimulatie geleidelijk aan, en op een afgemeten manier, in onze zittende beoefening door het gebruik van siddhasana, mulabandha en sambhavi (erg sexy met extatische conductiviteit). Technieken zoals nauli/uddiyana, de kin pomp en wervelkolom bastrika worden in de midden tot latere stadia ook best seksueel. Al deze technieken kunnen we reguleren in onze zittende beoefening. Het is ook goed mogelijk om de technieken te reguleren wanneer ze gecombineerd worden met masturbatie. Maar zelfs dat kan uit de hand lopen, met hoofdpijn en humeurigheid als resultaat. Alles draait om het afmeten. Als we teveel doen kunnen we geblokkeerd worden en ons voor een tijdje ongemakkelijk voelen terwijl de overmaat aan energie en de disbalans zichzelf corrigeert. Yoga beoefening gaat om het loslaten van obstructies op een manier die we op de lange termijn dagelijks kunnen doen, waarbij extatische gelukzaligheid zich geleidelijk aan opbouwt en overstroomt in onze dagelijkse activiteiten.

Als je een partner hebt waarmee je op een afgemeten manier kan werken tijdens de geslachtsgemeenschap, lukt het misschien om goede resultaten te behalen tijdens het vrijen door de juiste hoeveelheid te bepalen in de toegevoegde technieken. Als dat zo is, maak er dan zeker gebruik van. Maar wees je bewust dat vrijen iets is dat op serendipiteit gebaseerd is, op zijn best een mooi extra zetje op het pad van yoga, en het is wijs om de dagelijkse zittende beoefening altijd als de belangrijkste yoga te beschouwen.   

Als we de enorme hoeveelheid extra energie kunnen hanteren die vrijkomt door het combineren van de wervelkolomademhaling, kechari, kin pomp, wervelkolom bastrika of yoni mudra kumbhaka met seksuele relaties, kan het een goede boost geven. Aan de andere kant kan het in een teleurstelling eindigen vanwege de bovengenoemde redenen. Experimenteer ermee en kijk wat er gebeurt. En pas vervolgens self-pacing toe.

Of geniet gewoon van langdurige pre-orgastische seks met je geliefde wanneer dat ook gebeurt, en je kan er op rekenen dat de oceaan aan extatische gelukzaligheid die jullie beiden hebben ervaren nog steeds beschikbaar is wanneer jullie op je meditatiekussens zitten voor de tweemaal daagse beoefening.

De guru is in je.