Les T35 – Extatische reflex tijdens de seks

Vraag: Heel erg bedankt voor je opmerkelijk heldere lessen over kechari. Het is enorm waardevol voor me. Ik ben al vele jaren in fase 1. En de waarheid is dat ik eigenlijk nooit wist hoe ik naar fase twee moest komen, want ik wist niets over de “zijdelingse benadering.” Mijn tong lijkt bijna lang genoeg om in fase twee te komen en ik ben er klaar voor. Als ik je bericht niet had gelezen (hoofdles #108), zou het nog jaren geduurd hebben, want ik probeerde door het midden kechari in te komen.

Ik heb een vraag voor je als dat mag. Als ik een seksueel orgasme nader, (tijdens gewone seksuele activiteit, op geen enkele manier yogisch benadert), merk ik dat er een instinct is om mijn ogen omhoog te draaien en mijn tong omhoog en naar achteren te drukken zoals in kechari. Ik heb al vele malen dit instinct gevolgd. Ik weet niet goed hoe ik de invloed ervan moet omschrijven, maar het lijkt de ajna (derde oog) en de seksuele impuls te integreren. Het lijkt alsof de seksuele drang krachtiger wordt onder leiding van ajna als gevolg van de beoefening. Het is vervullend, intens en prettig.

Heb je enige opmerkingen over deze techniek?

Antwoord: Ik ben erg blij te horen dat de besprekingen van kechari behulpzaam zijn geweest voor je. Deze techniek is zolang in mysteriën gehuld geweest, en veel yogi’s en yogini’s hebben er nog nauwelijks van gehoord, terwijl het wel een sleutelfactor is in de ontwikkeling van extatische conductiviteit in het lichaam. Het is tijd om kechari uit de kast te laten komen, zodat we op een intelligente manier de natuurlijke impulsen kunnen volgen die in zovelen van ons opkomen deze dagen.

Zelfs kechari fase 1 is al erg krachtig, want de sensitieve zenuwen van het septum komen door het dak van de mond naar beneden naar het punt waar het zachte deel en het harde deel van het gehemelte in elkaar overgaan. Dat is waar de onderzijde van de rand van het neustussenschot is. Door de tong daar te plaatsen is het alsof je een lichtschakelaar omzet. Zodra er wat extatische conductiviteit in ons zenuwstelsel opkomt, is het genot van het daar plaatsen van de tong vrij duidelijk. Natuurlijk is het zo dat wanneer kechari zich verder ontwikkelt naar fase twee, achter het zachte gehemelte omhoog, waarbij de tong rechtstreeks de “geheime plek” raakt op het neustussenschot (zie tantra les #T34), dat de resultaten op de lange termijn niet te beschrijven zijn, al doen we ons best om het onder woorden te brengen. Yoga zal nog eens extatische dichters van ons maken!

De neiging om de ogen omhoog te rollen en de tong naar achteren te krullen tijdens seksuele activiteiten en het orgasme is een natuurlijke reflex die ontstaat wanneer er extatische energie door ons lichaam stroomt. Het is een automatische yoga. De energie die in beweging is tijdens seks is dezelfde energie die we cultiveren tijden de gevorderde yoga technieken. Het feit dat velen (zelfs die geen yoga doen) deze reflex ervaren tijdens seks is een bewijs dat latente extatische conductiviteit in iedereen aanwezig is. Het systematisch bevorderen van deze extatische conductiviteit door yoga beoefening is niet alleen een belangrijk onderdeel van hoe we richting verlichting gaan, maar het ontrafelt ook het mysterie van hoe seksuele energie op iedere laag in ons functioneert.

Ja, de meest effectieve controle en innerlijke stimulatie van seksuele energie in het zenuwstelsel wordt uitgeoefend door de ajna (derde oog), zoals je ontdekt hebt. Kechari (naar achter gerolde tong) is hier een onderdeel van, en is nauw verwant met sambhavi (ogen omhoog gedraaid naar de licht gefronste wenkbrauwen). De wervelkolomademhaling en vele van de andere technieken zijn er om de verbinding tussen het derde oog en de basis (muladhara) te ontwikkelen. Je ervaart indicaties van deze belangrijke verbinding in de seksuele reflex tijdens je seksuele activiteiten.

Ik raad aan om deze reflex van de ogen en de tong te zien als een indicator van de mogelijkheid voor het ontwikkelen van de ervaring van permanente extatische conductiviteit in je zenuwstelsel. Zo’n ervaring eindigt niet met een orgasme. Het blijft maar doorgaan, de klok rond. De yoga methoden zijn er op gericht om dit te ontwikkelen, zoals besproken is in de hoofdlessen en de tantralessen.

Het gehele proces is eigenlijk best eenvoudig. Ontwikkel innerlijke stilte in dagelijkse diepe meditatie. Stimuleer vervolgens de extatische conductiviteit met de wervelkolomademhaling, mudra’s (inclusief sambhavi en kechari), bandha’s, siddhasana, samyama, kin pomp, wervelkolom bastrika, tantrische seksuele methoden, en zo verder. Wanneer de gelukzalige innerlijke stilte en extatische conductiviteit opkomen en elkaar in ons ontmoeten, dan is het resultaat een eindeloos liefdesspel op celniveau. Dan bubbelen we over van extatische gelukzaligheid en uitstromende goddelijke liefde die de natuurlijke vervulling is van de menselijke evolutie. Geen worstelingen meer. Alleen maar zuivere vreugde in alle omstandigheden van het leven. Dat is wat we zijn. En het ontvouwt zich naarmate we door het proces van zuivering en opening van het zenuwstelsel heengaan.

Wanneer we dat stadium eenmaal bereiken, zal het simpelweg omhoog draaien van de ogen, op ieder willekeurig moment, genoeg zijn om ons in staat van extatische gelukzaligheid te brengen. Het hele leven is goddelijk voor degene die in een constante staat van verliefdheid en het bedrijven van de liefde is.

Wat betreft je vraag over beoefening tijdens de seks wordt het aangeraden om te kijken hoe lang je voor het orgasme kan blijven tijdens het vrijen of masturberen. Met ander woorden, laat die staat van extatische conductiviteit die je ogen omhoog laat draaien en je tong naar achteren trekt, een tijdje doorgaan zonder het naar een orgasme te brengen. Er zijn technieken om je hierbij te helpen. Overweeg eens om nog een keer naar de lessen over de holdback methode (#T4), het blokkeren (#T5), en de telmethode (T#23) te kijken. Als we wennen aan, en vaardigheid ontwikkelen in het blijven voor het orgasme, zullen we merken dat de extatische conductiviteit in ons zenuwstelsel veel langer bij ons zal blijven tijdens de dag. Als we dagelijkse meditatie, wervelkolomademhaling en andere technieken doen, dan creëren we de voorwaarden voor extatische gelukzaligheid om zich permanent in ons te vestigen. Het is de inspanning meer dan waard.

Ongetwijfeld doe je veel van deze dingen al, dus zie dit als een herinnering. Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad. Geniet!

De guru is in je.