Les T4 – De holdback methode – een ladder naar de hemel

Wat is het perfecte vrijen? Bestaat er zoiets? Het is net zoals vragen, “Wat is verlichting?” Misschien zijn ze wel hetzelfde. Hoe het uiteindelijk ook zal zijn, we moeten starten vanaf het punt waar we nu zijn. Er is een proces wat we kunnen doorlopen, een reis. Als we geloven dat er iets meer is, dan kunnen we beginnen vanaf het punt waar we nu zijn en van daaruit vooruit gaan. Het maken van deze reis vraagt om een continue verlangen.

Er zijn zoveel factoren in seksuele relaties. Een belangrijke is of we bij elkaar passen. Kunnen we het goed vinden samen? Zijn we samen “goed in bed?” Er zijn veel verschillende nuances van persoonlijke voorkeur en stijl waar we naar op zoek zijn om ze te laten passen bij onze smaak. Ben ik aantrekkelijk? Is hij/zij aantrekkelijk? Klopt het flirten? Is het voorspel goed? Is de plek om te vrijen geschikt – de slaapkamer, de kelder, de keukentafel?

In deze lessen zullen we ons niet al teveel focussen op dit soort dingen. Ze zijn zeker belangrijk. Maar wat we hier willen is onze aandacht richten op de daad zelf. En dan specifiek op hoe prana (seksuele energie) beïnvloed wordt tijdens seksuele stimulatie, en wat we kunnen doen om die stimulatie in het bereik van onze yogabeoefening te brengen. Vanzelfsprekend is het beantwoorden van de vraag “Wat wil ik van seks?” hier een belangrijk onderdeel van. Als het antwoord is, “iets meer dan een genitaal orgasme,” dan zijn we er klaar voor om te gaan experimenteren met tantrische seks methoden.

De methoden zijn vrij eenvoudig. Het gaat over het omgaan met seksuele stimulatie en het orgasme. En het gaat over het leidingwerk van de man. Heel erg alledaags als je er over nadenkt. Maar we brengen zoveel bagage met ons mee naar bed – onze obsessies over seks. En dat kan het wat ingewikkeld maken. Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

We hebben obsessies, sterke emotionele gehechtheden die aan seks zijn gerelateerd. Laten we onszelf eraan herinneren dan we naar bed gaan om een hoger doel in het vrijen te realiseren, en laten we onze bhakti gebruiken om onze obsessies daarop te richten. Je kan veel bereiken met een beetje bhakti.

Een belangrijk deel van dit hogere doel is om te onthouden dat tantrische seks gaat over de behoeften van onze partner. Als beide partners dit ten harte nemen, dan zal tantrische seks een groot succes zijn, of iedere seks, of iedere relatie. Het is net zoals een Boeddhistische koan, een onoplosbaar raadsel. Als beide partners zich richten op het ten dienste zijn van de ander, wie wordt er dan gediend? Als de persoonlijke behoefte overstegen is, wiens behoefte wordt er dan vervuld?

Natuurlijk is het voor 100% ten dienste zijn aan onze partner een ideaal, een doel dat na lange tijd geleidelijk aan vervuld wordt. Laat je aandacht er tijdens het vrijen van tijd tot tijd rustig naar toe gaan. Het zal een verschil maken. Als je oprecht start met tantrische seks had je dit waarschijnlijk al in gedachten – dat het gaat om het eren en vervullen van je partner met goddelijke extase. Zie dit als een bevestiging van wat je instinctief al weet. Tantrische seks gaat om je partner. Natuurlijk zullen beide partners niet altijd even veel zorg voor elkaar hebben. Dat is prima. Om te geven is het niet nodig om een gelijksoortige reactie terug te krijgen. Vrijen is geen handelsovereenkomst. Vrijen is “liefde.” We vrijen door te geven, door voor iemand anders wat te doen zonder dat we er wat voor terug verwachten. Dat is wat liefde is. Het gaat niet noodzakelijkerwijs over het aangaan van een levenslange verplichting. Het gaat niet over de toekomst of over het verleden. Het gaat alleen over het dienen van dit moment.

Soms betekent de liefde bedrijven “nee” zeggen. Het is geen liefde om voor ieder verlangen dat je partner heeft om te rollen, zeker niet als het een destructief verlangen is. Onder deze omstandigheden is “nee” zeggen ook liefhebben. Liefde is geen lachertje. Liefde is wijs. Liefde is sterk, liefde straalt vrede en licht uit naar het hele leven. Dit is een belangrijk onderdeel van wat we in tantrische seks willen ontwikkelen. Dit zal van nature komen wanneer we progressie maken.

Dit zijn dus de basiselementen: Begrijpen dat tantrische seks gaat om het omhoog brengen van seksuele energie in ons zenuwstelsel. Dat gevorderde yogatechnieken de voorwaardelijke zuivering in ons zenuwstelsel verschaffen. Dat we op zoek zijn naar meer dan een genitaal orgasme, en dat we er voor onze partner zijn.

Laten we het dan nu hebben over de holdback methode.

In deze lessen zullen we het mannelijke orgaan aanduiden als “lingam” en het vrouwelijke orgaan als “yoni.” Dit zijn de traditionele namen die in tantra worden gebruikt voor de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen, die het volledige bereik van extatische vereniging beslaan van het fysieke tot het hoogst spirituele.

De holdback methode wordt het makkelijkst toegepast met de man boven en de vrouw onderop. Het kan ook in andere posities worden gebruikt wanneer de partners bekend raken met de principes. Het is het lastigst met de vrouw bovenop, zoals zo vanzelf duidelijk wordt.

Wanneer de man en vrouw aan het vrijen zijn, dan doet de methode precies wat het zegt – ophouden of inhouden. Dit wordt door de man gedaan. En het wordt gedaan voor zijn orgasme, het liefst niet te dicht bij het orgasme. Het is niet het idee om op het randje van het orgasme te komen en dan in te houden. Dan kan het te laat zijn, en dan is de man tot de volgende keer buiten bedrijf. Ongetwijfeld zal dat soms wel gebeuren, en dat is prima. We zullen in de volgende les een andere methode bespreken die daarbij helpt. Laten we voor nu verder gaan met de holdback methode.

Geslachtsgemeenschap is op stimulerende wijze penetreren toch? Dit is de natuurlijke manier waarop het gaat tot de man een orgasme heeft. Misschien heeft de vrouw eerst een orgasme, misschien niet. Maar wanneer de man een orgasme heeft is het klaar, in ieder geval voorlopig. Misschien komt hij snel terug in een half herstelde staat om te proberen zijn geliefde te bevredigen, en verliest dan misschien nog meer sperma. Zij zal misschien wat bevrediging ervaren, maar energetisch gesproken heeft hij er een hoge prijs voor betaald. Als dit voor lange tijd op dagelijkse basis doorgaat, zal de vooruitgang van de man in de yogabeoefening er onder lijden. De vooruitgang van de vrouw in yoga zal ook niet echt ondersteund worden. Als het maar een keer per week gebeurt, of minder, is het allemaal niet zo’n probleem. Maar zelfs degene die alleen maar af en toe seks hebben zullen merken dat hun vooruitgang in yoga verbeterd wordt door het kennen van de methoden van tantrische seks.

Het beheersen van de holdback methode verandert de dynamiek van de oude manier van seks en introduceert een nieuwe dynamiek die vele voordelen heeft.

Met de holdback methode gaat de lingam voor een aantal keren de yoni binnen en trekt zich dan terug naar buiten en verblijft rond de opening van de yoni. Hoeveel keer de man de yoni ingaat is aan de man, maar het wordt aangeraden om ruim voor het orgasme terug te trekken. Het idee is dat het langdurig vrijen is, dus het is in het begin beter om vroeger dan later in te houden. Want hoe later het inhouden plaatsvindt hoe minder uithoudingsvermogen er is in de man. Wanneer de lingam in de holdback modus is zijn er een aantal dingen die plaatsvinden. Ten eerste wordt het uithoudingsvermogen van de man om voor het orgasme te blijven verbeterd, en hij laadt zich opnieuw op tot een hoger niveau van uithoudingsvermogen dan voor de vorige keer dat hij de yoni binnen ging. En ten tweede is de vrouw vol verwachting, en dit is voor haar seksueel opwindend. Ze weet niet wanneer de lingam weer in haar komt, en deze verwachting verhoogt haar opwinding. Om de verwachting en opwinding te verhogen kan de man wat plagen met de eikel van de lingam zonder zijn eigen orgasme te riskeren. Hij kan de yoni voor een klein stukje binnengaan en zich dan weer terugtrekken. Of misschien raakt hij de yoni helemaal niet aan met zijn lingam, en dan plotseling wanneer ze het het minst verwacht … gebruik je fantasie maar. Een goed onderlegde tantrische man zal niet twee keer achter elkaar het zelfde patroon van penetratie en plagen gebruiken. Er zijn vele manieren waarop het spel gespeeld kan worden.

Ik zal je niet vertellen hoe je het spel moet spelen. We zijn op zoek naar de principes van de technieken die het natuurlijke vermogen van het zenuwstelsel aanboren om de extatische energie nog verder omhoog te brengen in het lichaam.

Wat belangrijk is bij het gebruiken van de holdback methode is dat de man op tijd terugtrekt en zichzelf genoeg tijd geeft om op te laden en om zijn uithoudingsvermogen te vergroten. In het begin betekent dit voor een tijdje ontspannen buiten de yoni zonder terug naar binnen te haasten als de lingam nog maar een paar seconden buiten is. Bij aanvang gaat het volledig over het opbouwen van uithoudingsvermogen in de man, en dit wordt gedaan door penetratie terwijl je voor het orgasme blijft en buiten de yoni stopt, en dit keer op keer. Deze techniek kan direct gelijkwaardigheid tussen de man en vrouw scheppen in seksuele relaties.

Iedereen weet dat de vrouw superieur is aan de man in de geslachtsgemeenschap, en ook in andere dingen. De natuur heeft haar gemaakt om biologisch superieur te zijn in seksuele relaties. Het voortbestaan van de mensheid hangt er vanaf. Ze zal het sperma hoe dan ook krijgen. Ze hoeft haar best er niet eens voor te doen. Door alleen maar te kijken naar haar schoonheid wordt het sperma van de man al in beweging gebracht. Haar rondingen, haar lippen, haar ogen, allemaal helpen ze om het zaad naar buiten te brengen.

Honderden jaren geleden heeft Shankara, de grote hervormer van India, gezegd, “Zelfs de grootste yogi kan niet in de ogen van een mooie vrouw staren zonder dat zijn zaad opspringt.”

Met kennis van de holdback methode kunnen we de seksuele relaties balanceren ten goede van zowel de man als de vrouw. Na verloop van tijd wordt het uithoudingsvermogen van de man steeds groter, zelfs al vanaf het begin van een vrijpartij. Geleidelijk aan vindt er een verandering plaats in zijn seksuele biologie als gevolg van het gebruiken van de holdback methode. Dit geeft beide partners vrijheid in het vrijen, en lost de uitdaging op waar Shankara op wees.

Als we vooruitgang boeken met de holdback methode ontdekken we dat we een nieuwe weg zijn ingeslagen in onze seksuele relaties. Er is langere seks, wat een zegen is voor zowel de man als de vrouw. Maar met de holdback methode verkrijgen we veel meer dan langere seks. We gaan de hoogte in, dat is de grootste beloning.

Wat bedoelen we met hoogte? Wanneer de man door de cycli van penetratie en inhouden gaat, wordt er een ladder van extase beklommen. Natuurlijk is de vrouw niet passief in dit proces. Ze is iedere stap van het pad actief – haar man verleidend wanneer hij in haar is, en vol verwachting met steeds meer opwinding wanneer hij met zijn lingam voor haar yoni verblijft. Er is stimulatie, dan een pauze, meer stimulatie en een pauze, en zo verder. Met iedere cyclus zal het genot groeien. De essentie van liefde, seksuele energie, komt op om de lichamen van de twee die vrijen te doordringen. Samen beklimmen ze de ladder van extase door de repeterende cycli van stimulatie en pauze. Het is een ladder naar de hemel.

De holdback methode wordt ook wel vallei orgasme genoemd. Hierbij gaan de partners de bergflank van stimulatie op richting een genitaal orgasme. Vervolgens pauzeren ze voor ze daar aankomen en dompelen ze zich langzaam in een vallei van genot die hoger gelegen is dan waar ze begonnen. Dan gaan ze weer omhoog richting het genitale orgasme, stoppen ze voor ze daar aankomen, en dompelen zichzelf weer in de vallei van genot, deze weer hoger dan de voorgaande. En dit doen ze keer, op keer, op keer. De bergen en de valleien worden zo hoger en hoger. Uiteindelijk zijn de geliefden doordrongen van seksuele essenties, en vertrokken in een staat van gelukzaligheid verwant aan diepe meditatie.

Dit is hoe seksuele relaties veranderd worden in yoga beoefening.

Dit is een overzicht van de holdback methode. Dit is geen techniek die je twee keer per dag voor zoveel minuten moet doen. Het is om in je normale liefdesleven te gebruiken, wat dat ook moge zijn. Misschien vind je seks helemaal niet zo interessant. Dan zal je hier niets van nodig hebben. De uitleg is er voor diegene die het nodig hebben en niet om meer seks te promoten. Wat we willen promoten is meer gevorderde yoga technieken. Tantrische seks is alleen maar een aspect van onze groeiende reeks van middelen die we tot onze beschikking hebben om ons zenuwstelsel te zuiveren en te openen voor hogere ervaringen van het goddelijke in ons.

De volgende keer zullen we bespreken hoe je mee grip kan krijgen op het mannelijke orgasme. Het is waarschijnlijk zo dat het kennen van alleen de holdback methode niet voor alle mannen genoeg is om direct vanaf het begin voor het orgasme te blijven, zelfs niet als er een groot verlangen is om dat wel te doen. Het is niet eenvoudig om te beheersen. Er is wat speciale zelf-training voor nodig.

Dus, daarvoor is meer hulp onderweg.

De guru is in je.