T22 – Kundalini en seksuele aantrekking voor de guru en god

Vraag: Ik heb me al jaren niet tot iemand seksueel aangetrokken gevoeld, wat vreemd is omdat ik zelfs als klein kind aangetrokken was tot mannen. Ik had zelfs toen al een actieve kundalini. Nu kan ik naar mannen kijken en denken dat ze aantrekkelijk zijn, maar er is vanuit mij geen seksuele flow/response naar ze toe. Mannen vinden me aantrekkelijk maar het is alsof ik hun energie kan zien en absoluut geen behoefte heb om met ze te zijn. De enige die in de buurt komt bij wat ik wil is mijn guru, en met hem wil ik geen fysieke vereniging. Is dit allemaal onderdeel van het proces? Of heeft het iets te maken met niet genoeg gronden?

Antwoord: Het is een normaal proces van transformatie dat uit veel verschillende fasen bestaat. Seks is een belangrijk onderdeel van yoga, voornamelijk in relatie met de evolutie van de kundalini energie. Omdat je kundalini al sinds lang geleden actief is, trekt dit je energie en aandacht omhoog en daarmee weg van externe seks. Het is niet absoluut noodzakelijk dat het allemaal omhoog stroomt. De energie kan beide kanten op gaan. Het hangt af van de achtergrond en behoeften. Voor degene met energie die voor seksuele relaties willen gaan, hebben we deze tantra lessen om methoden te verschaffen die in seksuele relaties gebruikt kunnen worden als ondersteuning van yoga. Zoals we eerder al besproken hebben is het celibaat geen voorwaarde voor succes. Het behouden en cultiveren van seksuele energie zijn dat wel, en er zijn verschillende manieren waarop dat bereikt kan worden.

In succesvolle yoga kunnen de mogelijkheden variëren van tantrische seks, tot het met mate hebben van niet-tantrische seks, tot het celibaat. Het is volledig aan jou. Als de energie omhoog stroomt en je wilt daar in mee, dan is dat prima. Als de energie omhoog stroomt en je wilt voor seks naar beneden komen is dat ook goed. Zorg dat je de tantrische aspecten van seks begrijpt en dan komt het helemaal goed. Sommige mensen zijn geneigd tot seksuele excessen en dat is niet erg ondersteunend voor yoga. Hier moet op de een of andere manier wat mee gedaan worden om spirituele vooruitgang mogelijk te maken. Het lijkt er op dat iedereen anders in seksualiteit staat. Het is niet nodig om er over te oordelen. Wees wie je bent, en, op welke manier seksualiteit zich ook in je manifesteert, geef voorkeur aan de overeenkomstige middelen om je yoga te ondersteunen.

Iets anders – het spirituele pad wordt erg sexy wanneer de extase met de kundalini opstijgt. Dit weet je waarschijnlijk al. Het hele lichaam kan in een doorgaande quasi-orgastische staat zijn wanneer het zenuwstelsel in zekere mate gezuiverd is. Een devotionele gedachte kan het al in beweging brengen. Dan leven we extatisch, en rennen iedere dag naar onze meditatieplek (siddhasana!). Het is een goddelijke romance tussen de yogi/yogini en God, met veel smeuïge seks die van binnen op en neer stroomt. Verlichte celibatairen hebben een extreem actief seksleven met God. Voor hen stopt de passie nooit.

Martin Buber’s Extatische getuigenissen is een goede bloemlezing van getuigenissen uit dagboeken die door de eeuwen heen geschreven zijn met als onderwerp extatische relaties met God. Extatische gelukzaligheid stroomde overvloedig in de kloostergemeenschappen in middeleeuws Europa!

Het is ook goed om Rumi, Johannes van het kruis en Franciscus van Assisi te lezen voor persoonlijke beschrijvingen van hoe het is om een hete romance met God te hebben. Intense bhakti! De links hiernaar zijn te vinden in de AYP links section van de Engelstalige website.

Niets van dit betekent dat je seks op moet geven voor een zogenaamde goddelijke romance. Het ontstaat allemaal min of meer vanzelf in ons. Seks en passie hebben een breed spectrum, en het is gemakkelijk om iets te doen terwijl we ons afvragen waarom we niet iets anders aan het doen zijn. De mogelijkheden zijn oneindig. Het is een kwestie van wat we willen. Als we God willen, en bij dat verlangen (bhakti) blijven, zullen we op de een of andere manier omhoog blijven bewegen.

Misschien is de “man” die je wilt “God.” Als een persoon dat symboliseert, dan kan je je misschien tot hem aangetrokken voelen. Het is heel gewoon voor iemand in een kundalini transitie (zelfs een hele langdurige) om zich aangetrokken te voelen tot een guru. Guru’s in een lichaam worden hierdoor beïnvloedt, en velen hebben er gebruik van gemaakt met hun discipelen, vaak ten kosten van hun geloofwaardigheid. Het doet de discipel(en) ook niet veel goed. Ik denk dat je dat begrijpt. God is in je, en mannen zullen altijd mannen blijven.

Aan de andere kant vindt je misschien iemand van wie je houdt, trouw je en krijg je kinderen. Dan zal yoga doorstromen binnen de kaders van een druk gezinsleven. Dat is de route die ik zelf genomen heb. Iets wat vaak voorkomt in het spectrum van de romantiek. Liefde kan ons op zoveel manieren vooruitbrengen, als we het maar toelaten.

Wanneer het zenuwstelsel geopend is, is alles liefde, en zal je niet zo bezig zijn met seks en persoonlijke romances. Dan gaat het om goddelijke romance – waarbij de liefde continue uitstroomt, zonder er iets voor terug te hoeven.

De guru is in je.